ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επί τάπητος νέος τρόπος τιμολόγησης στα φάρμακα-Ζητούμενο οι μεταρρυθμίσεις

09:34 - 03 Δεκ 2018 | ΥΓΕΙΑ
Επί τάπητος νέος τρόπος τιμολόγησης στα φάρμακα-Ζητούμενο οι μεταρρυθμίσεις
Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στον τομέα του φαρμάκου που προωθεί η κυβέρνηση και που, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής, θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο-σκούπα για την υγεία, που ετοιμάζεται εδώ και μήνες και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση τόσο με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς, όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο νέος τρόπος σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων αναμένεται να είναι το κυρίαρχο. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις 26 χώρες της Ευρώπης, με το νέο σύστημα οι τιμές θα υπολογίζονται με βάση κυρίως τις τιμές που ισχύουν στην Ευρωζώνη. Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ότι θα υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών ή την χαμηλότερη τιμή. Επίσης ένα άλλο σενάριο προβλέπει ακόμη και τιμή βάσης τη μια χαμηλότερη, αν και αυτό το ενδεχόμενο είναι μάλλον δύσκολο να ισχύσει.

Κεντρικό σημείο σε αυτό το σενάριο είναι η πιθανή αύξηση των πρωτοτύπων φαρμάκων καθώς στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ οι τιμές είναι πιο ψηλά. Σε σχέση με τα εκτός πατέντας φαρμάκων και τα γενόσημα –  θέμα που ενδιαφέρει κυρίως τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει.  Πάντως τα τελευταία χρόνια, λόγω του Μνημονίου οι τιμές των φαρμάκων αυτών έχουν μειωθεί σημαντικά, ωστόσο, παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι ισχύει σε άλλες χώρες.

Η δαπάνη

Οι νέες τιμολογήσεις συνδέονται πάντως άμεσα με το θέμα της δαπάνη για φάρμακα. Παρά την έξοδο από το μνημόνιο και την ανάγκη για προώθηση μεταρρυθμίσεων στον τομέα (αξιολόγηση ιατρικής τεχνολογίας και καινοτομίας, αξιοποίηση δεδομένων συνταγογράφησης, εξαίρεση εμβολίων από clawback και έμφαση στην πρόληψη κτλ), από κεκτημένη ταχύτητα η πολιτική υγείας εξακολουθεί να εντάσσεται στη μνημονιακή λογική της  προκρούστειας συρρίκνωσης των δαπανών υγείας. Σημειώνεται ότι την περίοδο της κρίσης η πραγματική υγειονομική δαπάνη στην Ελλάδα μειώθηκε δραματικά, κυρίως, με τη μείωση της δημόσιας δαπάνης, ενώ η ιδιωτική δαπάνη υποκαθιστά την έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης. Με συνέπεια η συνολική δαπάνη υγείας να είναι πλέον χαμηλότερη από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, η κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας να είναι μόλις στο 75% του μέσου όρου της ΕΕ, με τη δημόσια δαπάνη υγείας να ανέρχεται μόλις στο 5,1% του ΑΕΠ και την ιδιωτική δαπάνη στο 39% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης παρά το μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών.

Στο κόκκινο ο κλάδος του φαρμάκου – δημοσιονομική βόμβα το clawback

Παράλληλα, στη φαρμακευτική περίθαλψη συμβαίνει το παράδοξο, οι στόχοι της δημόσιας δαπάνης να παραμένουν σταθερά συρρικνωμένοι, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη από τη μείωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά η πραγματική δαπάνη αυξάνεται κάθε χρόνο τόσο στην εξωνοσοκομειακή όσο και στη νοσοκομειακή περίθαλψη, με τη  βιομηχανία να είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει το σύνολο της υπέρβασης της δαπάνης φαρμακευτικής περίθαλψης, παρ’ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επηρεάζει καν το σύνολο της αποζημιούμενης δαπάνης, όπως στα νοσοκομεία, όπου το ύψος της υπέρβασης διαμορφώνεται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Συνολικά, η εισφορά της βιομηχανίας ήδη αγγίζει το 37% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και η τάση βαίνει ανεξέλεγκτα αυξανόμενη. Μόνο για το 2018 οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας αγγίζουν περίπου στο €1,4 δισ. για το 2018, ενώ τουλάχιστον 1 στα 3 φάρμακα στα νοσοκομεία, 1 στα 4 φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ παρέχονται δωρεάν. Επιπλέον, η βιομηχανία καλύπτει το σύνολο της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφαλίστων.

Γιώργος Αλεξάκης 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.