ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισολογισμοί και ψηφιοποίηση οι προτεραιότητες του ΕΟΠΥΥ

11:06 - 11 Σεπ 2019 | ΥΓΕΙΑ
Ισολογισμοί και ψηφιοποίηση οι προτεραιότητες του ΕΟΠΥΥ
Η εμπέδωση όρων διαφάνειας στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με δημοσιοποίηση ισολογισμών, η απλοποίηση διαδικασιών και η βελτίωση της εμπειρίας που έχει ο πολίτης στις δομές υγείας είναι ο πρώτος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου που από την πρώτη στιγμή, όπως αναφέρουν στο Reporter.gr κορυφαία στελέχη του, «έχει καταπιαστεί με θέματα καθημερινότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν, εντάσσονται οι δράσεις για να μειωθούν «οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ». Έτσι, σημειώνουν ότι πλέον 2000 ασθενείς με βαριά νοσήματα θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τις κλινικές ενώ αναμένεται να υπάρξει διαπραγμάτευση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τον κλάδο για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων και στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Παράλληλα ετοιμάζεται και η αλυσίδα διακίνησης με ειδικά courier για την αποστολή των σκευασμάτων στο σπίτι των ασθενών. «Θέλουμε έναν ΕΟΠΥΥ με ανθρώπινο πρόσωπο» αναφέρουν στελέχη του υπ. Υγείας στο Reporter.gr εστιάζοντας στα μέτρα που ελήφθησαν άμεσα ήδη από την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου στα μέσα Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό στο σχεδιασμό του υπουργείου εντάσσεται ένα συνολικό μπουκέτο μέτρων για τη στήριξη καθημερινότητας των πολιτών «με βάση τον λεγόμενο υγειονομικό χάρτη αναγκών» που διαμορφώνει το υπουργείο.

Έτσι αναμένεται να προωθηθεί:

- Η Ψηφιοποίηση υπηρεσιών υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής με έμφαση στη διαλειτουργικότητα π.χ. τον ψηφιακό φάκελος ασθενούς ή την επικοινωνία νοσοκομείων με την κεντρική υπηρεσία. Μάλιστα έχουν γίνει ήδη οι πρώτες επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής.

-Η διαμόρφωση νέων ψηφιακών εργαλείων στους υπαγόμενους στο υπουργείο φορείς και η ουσιαστική αξιοποίηση της ΗΔΙΚΑ.

- Ένας ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας. «Χρειάζονται αλλαγές και να καλυφτούν κενά» λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο. Εκεί εντάσσεται και το θέμα των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων που όμως ως μείζον θέμα θα πρέπει να αξιολογηθεί σε επίπεδο Πρωθυπουργού και υπ. Συμβουλίου

Επίσης γα τον ΕΟΠΥΥ προωθείται νομοθετική παρέμβαση για δημοσιοποίηση ισολογισμών για ενίσχυση διαφάνειας καθώς εκκρεμεί για 7 χρόνια η δημοσιοποίησή τους. Επιπλέον αναμένεται να υπάρξει μια αναλυτική καταγραφή των περιουσιακών του στοιχείων ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα για την οικονομική του κατάσταση.

Επίσης προωθούνται 2450 προσλήψεις με το βάρος να πέφτει στους νοσηλευτές ενώ υπάρχει σχεδιασμός  για αξιοποίηση των αποφοίτων από τις σχολές νοσηλευτικής.

Παράλληλα τα στελέχη του Υπ. Υγείας ήδη προωθούν την υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ισοστάθμιση του clawback με δαπάνες για έρευνα ανάπτυξη. Μένει, βέβαια, να καθοριστεί με σχετική νομοτεχνική αναφορά το τι είναι έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα εξετάζονται συνολικά τα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς οι υπερβάσεις ήδη είναι μεγάλες ενώ βέβαια και το βάρος του claw back σε συνδυασμό με την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ανασφάλιστους απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών εταιριών, ειδικά ελληνικών.

Τέλος είναι σε εκκρεμότητα, ήδη από πριν τις εκλογές το νέο Δελτίο τιμών Φαρμάκων.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:10 - 11 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.