ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φρένο» του Υπουργείου Υγείας στις αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων

12:10 - 12 Νοε 2019 | ΥΓΕΙΑ
«Φρένο» του Υπουργείου Υγείας στις αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων
Τροπολογία «ανάχωμα» στις αυξήσεις των τιμών πολλών φαρμάκων φέρνει το υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ, ορίζεται ότι για τον ορισμό τιμής σε ένα φάρμακο, θα λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών-μελών της ευρωζώνης, κάτι που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μέχρι σήμερα για όσα φάρμακα των οποίων οι τιμές είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης, θα αυξάνονταν σταδιακά 10% κάθε χρόνο μέχρι να τη φτάσουν. Με την τροπολογία, προτείνεται κατά την ανατιμολόγηση των τιμών να μην επιτρέπονται αυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του τέως υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, από τους 4.845 κωδικούς φαρμάκων που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος, οι 1.774 θα παρουσίαζαν αύξηση.

Όσον αφορά στις μειώσεις όσων φαρμάκων έχουν τιμή μεγαλύτερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων της ευρωζώνης, θα μειώνονται κατά 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, σε σχέση με το 10% που όριζε η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ως τιμή αναφοράς παραμένει ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης σε σχέση με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ίσχυε πριν από την απόφαση των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη και πρακτικά ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς μετά την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών. Το δελτίο τιμών πρέπει να εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους, επομένως αναμενόταν ο καθορισμός του συστήματος τιμολόγησης.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ενώ οι τιμές των γενοσήμων θα διαμορφώνονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά “το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή”.

Ερχόμαστε ως Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσουμε αυτή την προεκλογική  δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, νομοθετώντας ότι δεν επιτρέπουμε καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και θα φτάσουμε έως 7% μειώσεις. Έχουμε ήδη καταθέσει την κείμενη διάταξη, στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Αυτό σημαίνει πρώτον, εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Κυρίως, όμως, μειώνεται σημαντικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων, στα φάρμακα τα οποία έχουν ανάγκη.

Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Επαναλαμβάνω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι 10% και εμείς νομοθετούμε 0% αυξήσεις και μέχρι 7% μειώσεις».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 12 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.