ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου:Μία δυσάρεστη και δύο ευχάριστες ειδήσεις

11:52 - 04 Φεβ 2020 | ΥΓΕΙΑ
Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου:Μία δυσάρεστη και δύο ευχάριστες ειδήσεις
Η 4η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στην Ελλάδα συνοδεύεται με μία δυσάρεστη είδηση, που αφορά στη διακοπή λειτουργίας του ιατρείου πόνου, που λειτουργούσε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου στις 24 Ιανουαρίου υποχρέωσε τον αναισθησιολόγο, που εργαζόταν στο ιατρείο πόνου να διακόψει την εξυπηρέτηση των ασθενών για να υποστηρίξει τη λειτουργία των χειρουργείων.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου ΠΑΡΗΣΥΑ, και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ομ. Καθηγήτρια Ιωάννα Σιαφάκα, αναφέρθηκε με φόρτιση στην αποδυνάμωση των ιατρείων πόνου και ανάδειξε την περίπτωση της Καλαμάτας όπου η στενότητα σε αναισθησιολόγους οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του ιατρείου πόνου (του μοναδικού στο νόμο) για να εξυπηρετηθεί η λειτουργία των χειρουργείων.

Σε εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ανέφερε δε πως μεγαλεπήβολα σχέδια με τον επιθετικό προσδιορισμό «εθνικά» με την πολυπλοκότητα και το μεγάλο εύρος τους δεν μπορούν να υλοποιηθούν και δεν λύνουν προβλήματα. Αντίθετα, η χώρα έχει ανάγκη από αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών, στήριξη και αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και προσεκτικά βήματα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών που είναι η παρηγορική – υποστηρικτική φροντίδα. Ανακοίνωσε δε ότι σύντομα η ΠΑΡΗΣΥΑ και η ΕΑΕ θα παρουσιάσουν τους βασικούς άξονες μίας ρεαλιστικής πολιτικής για αυτόν τον τομέα ογκολογικής μέριμνας.

Τι ζητούν οι πολίτες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, η ΕΑΕ παρουσίασε και μία έρευνα σχετικά με το τι ζητούν οι πολίτες στη χώρα μας: Στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται το να φροντίσουν αυτές να γίνουν οι υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς πιο οικονομικές, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, των φαρμάκων, της θεραπείας και της περίθαλψης (40%), να κάνουν επενδύσεις στις υποδομές υγείας που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ειδικούς επί του καρκίνου, σε επαρκή εξοπλισμό, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογίες (39%), να βελτιώσουν την έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου (38%), να εξασφαλίσουν ίση πρόσβαση στις υποδομές υγείας για όλους ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, εισοδήματος, ηλικίας κ.λ.π. (33%) και να ενισχύσουν την έρευνα ( 32%).

Βασικά στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (90%) έχει έρθει σε επαφή με κάποιο ασθενή, είτε του οικογενειακού, είτε του φιλικού ή του κοινωνικού του περίγυρου. Επίσης η πλειοψηφία του πληθυσμού (54%) έχει άγχος για την πιθανότητα εμφάνισης σε αυτήν της νόσου. Ποσοστό που βρίσκεται στο μέσο των αντίστοιχων ποσοστών στη διεθνή έρευνα. Ως προς τους παράγοντες κινδύνου στις τέσσερεις πρώτες θέσεις οι Έλληνες αναγνωρίζουν το κάπνισμα (62%), την ανθυγιεινή διατροφή ( 46%), την υπεριώδη ακτινοβολία ( 46%) και τον μολυσμένο αέρα (45%), ενώ υποτιμούν τη σημασία του σωματικού πάχους (25%) της κατανάλωσης οινοπνευματωδών (24%), την έλλειψη σωματικής άσκησης (20%) και την απειλή από συγκεκριμένους ιούς ή βακτηρίδια (17%).

Επίσης η πλειοψηφία του πληθυσμού (54%) έχει άγχος για την πιθανότητα εμφάνισης σε αυτήν της νόσου. Ποσοστό που βρίσκεται στο μέσο των αντίστοιχων ποσοστών στη διεθνή έρευνα. Ως προς τους παράγοντες κινδύνου στις τέσσερεις πρώτες θέσεις οι Έλληνες αναγνωρίζουν το κάπνισμα (62%), την ανθυγιεινή διατροφή ( 46%), την υπεριώδη ακτινοβολία ( 46%) και τον μολυσμένο αέρα (45%), ενώ υποτιμούν τη σημασία του σωματικού πάχους (25%) της κατανάλωσης οινοπνευματωδών (24%), την έλλειψη σωματικής άσκησης (20%) και την απειλή από συγκεκριμένους ιούς ή βακτηρίδια (17%).

Ευχάριστες ειδήσεις

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πάντως και ευχάριστες ειδήσεις. Η πρώτη είναι η μεγάλη δωρεά της κ. Μαριάνας Λάτση με την οποία η προέκταση του ξενώνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και υψηλού επιπέδου κέντρο ημερήσιας νοσηλείας για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Το Κέντρο θα παραχωρηθεί προς χρήση στο Θεαγένειο νοσοκομείο, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Η δεύτερη ευχάριστη είδηση είναι η συνέχιση της λειτουργίας των κινητών μονάδων μαστογράφου, οι οποίες με σεμνότητα και επιμονή ήδη έχουν πραγματοποιήσει περίπου 85.000 δωρεάν μαστογραφίες σ’ όλες τις περιοχές της χώρας, χάρις τη στήριξη της ΚΕΔΕ και ευγενικών ιδιωτικών εταιρειών, όπως είναι η Estee Lauder.

Στα θετικά καταγράφεται και η αποτελεσματική, καθώς φαίνεται, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.