ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δέσμη προτάσεων της ΠΕΦ για μια εθνική πολιτική φαρμάκου

10:09 - 12 Φεβ 2020 | ΥΓΕΙΑ
Δέσμη προτάσεων της ΠΕΦ για μια εθνική πολιτική φαρμάκου
Να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο της υγείας, με προτεραιότητα τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την επαναχάραξη της πολιτικής για τα γενόσημα ζήτησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων το βράδυ της Τρίτης κατά την εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας της ΠΕΦ.

Όπως ανέφερε οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν  στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία  να ακολουθήσει θετική πορεία ανάπτυξης είναι:

  • Πρώτον, η εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά του φαρμάκου, για τον έλεγχο του όγκου και τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής αποζημίωσης.
  • Δεύτερον, η αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρώπη (στο 24% όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μ.ο. είναι 45%).  Παρά τις τεράστιες μειώσεις τιμών, επί δέκα χρόνια η Πολιτεία αποτυγχάνει στους στόχους της  για τη διείσδυση των γενοσήμων που είχαν τεθεί, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορολογουμένους.
  • Τρίτον, ο εξορθολογισμός των ασφυκτικά χαμηλών προϋπολογισμών της φαρμακευτικής δαπάνης, που φθάνουν σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας.  Γεγονός που δημιουργεί τις τεράστιες υποχρεωτικές επιστροφές.  Η υποχρηματοδότηση αυτή είναι πλέον κοινά αποδεκτή από όλους. Το παραδέχονται πια και οι Θεσμοί, το παραδέχτηκε ακόμη και ο κ. Costello στο τελευταίο συνέδριο του Economist. Rebate, clawback και φορολογία έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίμαξη του 70% του μικτού κύκλου εργασιών των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, σημείωσε ο κ. Τρύφων,

«Η νομοθέτηση του πρόσφατου συμψηφισμού του clawback των 1,6 δις ευρώ με την ανάπτυξη, έστω το ποσό των 50 εκατ. ευρώ αρχικά, είναι θετικό μήνυμα, γιατί αναγνωρίζεται η επενδυτική δραστηριότητα της φαρμακοβιομηχανίας» επισήμανε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων. Χαρακτήρισε το 2020 ως ένα έτος που σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης δεκαετίας και δήλωσε περήφανος για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία γιατί «διατήρησε απρόσκοπτη την πρόσβαση ασθενών στα φάρμακα, στήριξε το ΕΣΥ, διατήρησε τις θέσεις εργασίας στα 28 εργοστάσια και έκανε και επενδύσεις».

Τι περιμένει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΦ μέσω του προέδρου της ενώπιον των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη ζήτησε:

  • «Να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος των ανεπαρκών προϋπολογισμών και των δυσβάσταχτων clawback. Επιτέλους λοιπόν, ας μπει ένα ανώτατο όριο στο clawback και ας εισαχθεί η λογική της συνυπευθυνότητας Πολιτείας και Βιομηχανίας ως προς τη συγκράτηση της δαπάνης.  Ας σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τη Βιομηχανία με ποσά που δεν της αναλογούν.
  • Να υπάρξει ορθολογική και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων μεταξύ των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να επιβαρύνουμε με τον ίδιο τρόπο, με επιστροφές 40% το φάρμακο των €4 και το φάρμακο των €200.
  • Να υπάρξει μια Εθνική Πολιτική Φαρμάκου, με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα αξιοποιεί και θα επιβραβεύει τη δημιουργία Προστιθέμενης Αξίας για την οικονομία.
  • Να υπάρξει μια πολιτική για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και των οικονομικών φαρμάκων γενικότερα.
  • Να αξιολογούνται όλα τα νέα φάρμακα ως προς τη σχέση κόστους/ οφέλους.»

Μνημόνιο συνεργασίας

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί Τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας  μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει άλλη ρητορική και άλλη περπατησιά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την επένδυση. Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται και τιμά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σέβεται και τιμά διπλά τις εταιρίες που έχουν εξαγωγικό πρόσημο, που στηρίζουν τη γενιά των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων της κρίσης» είπε ο κ. Κικίλιας. Ο υπουργός Υγείας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε στον χώρο της υγείας η κυβέρνηση, αναφερόμενος στα δυσθεώρητα ποσά των claw back, που έχουν φτάσει το 2019 τα 1,6 δισ. ευρώ. Διερωτήθηκε μάλιστα αν είναι ρεαλιστικό το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας να αναστραφεί αυτή η κατάσταση από τη μία στιγμή στην άλλη και κάλεσε τους εκπροσώπους της ΠΕΦ να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να δουν την κατάσταση συνολικά.

Στον επενδυτικό χάρτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση μαζί με τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρίες να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του. Σε μια ευθύνη αποστροφή του λόγου του μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να θυμίσει πως επί των ημερών του στο υπουργείο Υγείας το clawback ήταν 200 εκατ. ευρώ, και όχι 1,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του πρώην πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και κάλεσε την νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναζητήσει τις ελάχιστες συναινέσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τον χώρο του φαρμάκου γιατί «είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης της χώρας».

Χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ, κ. Φώτης Πατσουράκος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών (ΠΦΣ), κ. Απόστολος Βαλτάς.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 12 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.