ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νικόλαος Νίτσας (Πρόεδρος ΙΣΘ): Σε «λουκέτο» οδηγούνται τα ιδιωτικά ιατρεία Κύριο

13:00 - 27 Μαρ 2020 | ΥΓΕΙΑ
Νικόλαος Νίτσας (Πρόεδρος ΙΣΘ): Σε «λουκέτο» οδηγούνται τα ιδιωτικά ιατρεία
Με κλείσιμο κινδυνεύουν τα ιδιωτικά ιατρεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, λόγω της έλλειψης υλικών, όπως είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά, που βρίσκονται σε έλλειψη στην αγορά και αποτελούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, την «ασπίδα» προστασίας γιατρών και ασθενών.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) μίλησε στο Reporter για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην προσπάθεια να συγκρατήσει το μεγάλο όγκο ασθενών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

isth

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα προμήθειας υλικών στα ιδιωτικά ιατρεία μετά από την ΠΝΠ της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα ν’ ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των ιατρείων μας, γιατί δεν έχουμε υλικά προστασίας», αναφέρει ο κ. Νικόλαος Νίτσας, τονίζοντας στο «R» ότι «Πλέον κινούμαστε μόνοι μας, απευθυνόμενοι ακόμα και σε βιοτέχνες ή start-up εταιρείες που δύναται να παράξουν τέτοια προϊόντα».

maskes antisiptika

Σε σχετική επιστολή του συλλόγου προς τον υπουργό Υγείας αναφέρεται ότι «τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, καθώς οι γιατροί καλούνται απροστάτευτοι να διαχειριστούν ασθενείς - πιθανά κρούσματα του κορονοϊού, καθώς και ασυμπτωματικούς φορείς».

Αίτημα ένταξης στους ΚΑΔ

Την ίδια στιγμή, οι ιδιώτες γιατροί προκειμένου να συμβάλλουν στον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19 προσάρμοσαν τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων τους.

iatreio1

Αποτέλεσμα «οι ιδιώτες γιατροί ν’ έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία, αναστέλλοντας κάθε δραστηριότητα, εκτός των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών», σημειώνει ο ΙΣΘ, πάγιο αίτημα του οποίου είναι «η επέκταση των μέτρων ανακούφισης και στους ΚΑΔ που αφορούν ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια».

Μέτρα προστασίας

giatroi3

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν τα ιδιωτικά ιατρεία, καθ’ υπόδειξη των οδηγιών του ΕΟΔΥ και του ΠΙΣ, αφορούν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΣΘ, τα εξής:

  1. Εξέταση μόνο έκτακτων και επειγόντων περιστατικών
  2. Διαχείριση ασθενών με ήπια συμπτώματα πιθανής λοίμωξης μέσω τηλεφώνου, ώστε να αποφευχθεί πιθανή διασπορά του ιού.
  3. Τα ραντεβού ρυθμίζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός των ασθενών.
  4. Μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων αναμονής και εξέτασης των ιατρείων.

giatroi

Με αναγνώριση ότι «οι πρωταγωνιστές είναι αναμφίβολα οι ιατροί του ΕΣΥ, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με χαμηλές αποδοχές και κάτω από δύσκολες συνθήκες», οι ιδιώτες γιατροί της Θεσσαλονίκης κάνουν έκκληση στην Πολιτεία να παράσχει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης στον σύλλογο και στα μέλη του προκειμένου τα ιατρεία να συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτά, ειδικά οι ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του ιού, προκειμένου, όπως υπογραμμίζει ο κ. Νίτσας, να μπορέσουν να συνεχίσουν να αποτελούν «μέσα ανάσχεσης των περιστατικών που δεν σπεύδουν στα νοσοκομεία».

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 16:49 - 27 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.