ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΣΑ: Ανησυχία για τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας

07:43 - 01 Απρ 2020 | ΥΓΕΙΑ
ΙΣΑ: Ανησυχία για τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας
Με επιστολή του σε υπουργούς της κυβέρνησης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρεται στο θέμα της χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προς τους ιατρούς και τις ιατρικές εταιρείες επισημαίνοντας ότι μπορεί να δημιουργηθούν διαδικαστικά προβλήματα στην είσπραξη χρημάτων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Η επιστολή εστάλη στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Ειδικότερα, επισημαίνονται τα εξής:

«Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αν και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης τους με τροποποιήσεις και προσθήκες νέων.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή, και ενώ αναμένουμε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τις τυχόν διευκρινίσεις, θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας όσον αφορά στην χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προς τους ιατρούς και τις ιατρικές εταιρείες για την είσπραξη χρημάτων από δημόσιους φορείς.

Η εξαγγελία του μέτρου της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων είναι σίγουρα σωστή, φοβούμαστε όμως πως θα δημιουργηθούν διαδικαστικά προβλήματα στην είσπραξη χρημάτων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Είναι γνωστό ότι προκειμένου οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς να εξοφλήσουν εκκαθαρισμένες απαιτήσεις, ανεξαρτήτως ποσού, αναζητούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (είτε υπηρεσιακά είτε από τον ίδιο τον επαγγελματία). Συνεπώς αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δε θα έχει επιπτώσεις ή δεν θα δημιουργεί πρόσχωμα στη χορήγηση των αντίστοιχων ενημεροτήτων για είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων. Επιπροσθέτως θα πρέπει ρητά να οριστεί ότι σε καμία περίπτωση, δεν χωρεί συμψηφισμός αυτών των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων με οφειλές  η καταβολή των οποίων έχει ήδη ανασταλεί, μετά  τις σχετικές εξαγγελίες σας.

Πιστεύουμε ότι η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα είναι να διευκρινιστεί και να οριστεί ρητά ότι:

  1. Δεν απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έξι μηνών και
  2. Δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός του ποσού των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων φορέα του ιδιωτικού τομέα με οποιασδήποτε φύσης οφειλές του για το συγκεκριμένο διάστημα.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα και όσο είναι ακόμα νωρίς να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα γιατί είναι δεδομένο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από της πληγείσες επιχειρήσεις.

Αναμένουμε την έγκαιρη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος και είμαστε στην διάθεση σας για να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:53 - 01 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.