ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα σκαριά εξαίρεση των εμβολίων από το clawback

08:16 - 09 Ιουλ 2020 | ΥΓΕΙΑ
Στα σκαριά εξαίρεση των εμβολίων από το clawback
Επί τάπητος έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η προώθηση ρύθμισης για την εξαίρεση της δαπάνης των εμβολίων από τη διαδικασία υποχρεωτικών επιστροφών στο φάρμακο, από τη συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το γνωστό clawback.

Ουσιαστικά συζητείται μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας, του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια και του Υφυπουργού Βαγγέλη Κοντοζαμάνη η θεσμοθέτηση ξεχωριστού κλειστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια από το 2020, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός κονδυλίου για την πρόληψη. Μάλιστα την Τρίτη έγινε και ειδική συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου με στελέχη κορυφαίων εταιρειών που παράγουν και διαθέτουν εμβόλια στη χώρα μας.

Επίσης σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα δεχθεί θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου του φαρμάκου, δηλαδή ΣΦΕΕ, ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας) και PIF (Pharma Innovation Forum), καθώς αναμένονται σειρά κυβερνητικών νομοθετικών πρωτοβουλιών για σειρά ζητημάτων, ενώ ήδη έχει θεσμοθετηθεί η εξαίρεση από το clawback των δαπανών που γίνονται για έρευνα και ανάπτυξη, μέτρο που έχει δημιουργήσει ένα θετικότερο κλίμα στο χώρο.

Ειδικότερα για τα εμβόλια, η συγκυρία και η ανάγκη για ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης στο φόντο της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας έχει οδηγήσει εδώ και καιρό την κυβέρνηση στο να έχει βάλει στην ατζέντα της το ζήτημα εξαίρεσης των εμβολίων από του μηχανισμούς υποχρεωτικών επιστροφών.

Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας στο πλαίσιο ψηφιακής συζήτησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το Μάιο, είχε αναφέρει πως κεντρική βούληση της Κυβέρνησης είναι να μην καταβληθεί clawback για τα εμβόλια για το 2020. Παράλληλα και ο υφυπουργός Βαγγέλης Κοντοζαμάνης, επίσης, σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών είχε επισημάνει ότι η συγκυρία δίνει μια ευκαιρία για μια αναθεώρηση πολιτικών και διαμόρφωση μιας σύγχρονης και τεκμηριωμένης πολιτικής για την υγεία.

Ήδη το θέμα με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει θέσει εμφατικά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ζητώντας την άμεση αντίδραση της πολιτείας. Παράλληλα εκτίμηση των ειδικών της υγείας είναι ότι η δημιουργία ειδικού κονδυλίου για την πρόληψη μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία. Μάλιστα μια τέτοια κίνηση, μέσω ειδικού κονδυλίου πρόληψης, όπως αναφέρεται, δε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δαπάνη για το κράτος αλλά ως μέγιστη επένδυση η οποία θα μειώσει τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες έχουν πολλαπλάσιο κόστος. Για παράδειγμα η αύξηση των εμβολιασμών μπορεί ί να μειώσει την κατανάλωση αντιβιοτικών λόγω της μείωσης της αντιμικροβιακής αντοχής έως και 59%.

Επίσης, μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης μειώνει το κόστος φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της αποσόβησης περιστατικών παθήσεων που μπορούν να προληφθούν όπως περιπτώσεων καρκίνου, ηπατίτιδας και παρενεργειών που μπορεί να προκληθούν από την εποχιακή γρίπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δαπάνη των εμβολίων διαμορφώθηκε πάνω από 160 εκατ. ευρώ το 2019. Το 2018 ήταν στα 135 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να είναι των υπολογισμών του ΣΦΕΕ θα πρέπει να προσδιοριστεί γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου στην Ελλάδα το μέσο κόστος εμβολισμού είναι χαμηλότερο από τους διεθνείς μέσους όρους. Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ανέρχεται στα €1.355 για ένα ενήλικα άνδρα και στα €1.651 για μία ενήλικη γυναίκα, με το μέγιστο κόστος να αγγίζει τα €2.871 για άνδρα με συνοσηρότητες που ανήκει σε ειδικές ομάδες . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μέσο κόστος νοσηλείας για πνευμονία στην Ελλάδα ξεπερνά τα €7.000.

Τι λέει η φαρμακοβιομηχανία;

Πάντως ξεχωριστό κονδύλι στον προϋπολογισμό για τα εμβόλια, μείωση του clawback και αύξηση του ποσού του συμψηφισμού με επενδύσεις ζήτησε από το υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε ομιλία του σε πρόσφατη την ημερίδα με θέμα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.).

Επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. ,επισήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. «Είναι η μικρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς σε αυτή περιλαμβάνονται κι άλλα κόστη όπως τα κονδύλια πρόληψης και ανασφαλίστων και τα εμβόλια ενώ, είναι σταθερή 4 χρόνια τώρα» είπε ο κ Παπαδημητρίου.

Απαντώντας σε όλους στην ίδια ημερίδα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει τα προβλήματα που τέθηκαν και θα δώσει λύσεις για να υπάρξει αναπτυξιακή διάσταση μέσω του φαρμάκου. «Είμαστε κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις που αφορούν το αναπτυξιακό σχέδιο» όπως είπε, για να φύγουν από τη μέση στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση αναφορές από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η υπέρβαση της, γνωστό και ως clawback, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ φέτος. «Αν ακολουθηθεί αυτή η πρακτική θα τεθεί εφέτος ζήτημα για την επάρκεια των εμβολίων», είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολ. Παπαδημητρίου. Μεταξύ, λοιπόν, των κινήσεων που έχουν προταχθεί είναι και η δημιουργία διαφορετικών προϋπολογισμών για τα εμβόλια και για την κάλυψη των ανασφαλίστων σε φάρμακα.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.