ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα Covid-19: Ποια είναι η σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων

16:23 - 16 Αυγ 2020 | ΥΓΕΙΑ
Έρευνα Covid-19: Ποια είναι η σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων
Τα συμπτώματα του κορονοϊού, καθώς και τη σειρά με την οποία εμφανίζονται στον ανθρώπινο οργανισμό, μελέτησαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Public Health, η γνώση της σειράς των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αναζητήσουν αμέσως φροντίδα ή να οδηγηθούν οικειοθελώς στην απομόνωση. Παράλληλα, η γνώση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τους γιατρούς, προκειμένου να αποκλείσουν άλλες ασθένειες και εν συνεχεία να δοκιμάσουν πιο εύστοχα να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους μελετητές, ο εντοπισμός ασθενών νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο νοσηλείας, με δεδομένο ότι πλέον υπάρχουν καλύτερες προσεγγίσεις στις θεραπείες για τον Covid-19.

Πιο αναλυτικά, η εν λόγω μελέτη παρουσιάζει τα συμπτώματα, που εμφανίζονται στον εκάστοτε ασθενή που νοσεί λόγω Covid-19, και έχουν την εξής σειρά:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Ναυτία ή/και εμετός
  • Διάρροια

Όπως επισημαίνει η μελέτη του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ο πυρετός και ο βήχας συνδέονται συχνά με ποικίλες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) και του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS).

Ωστόσο, ο χρόνος και τα συμπτώματα στην άνω και κάτω γαστρεντερική οδό ξεχωρίζουν τον Covid-19. «Η άνω γαστρεντερική οδός (ναυτία-εμετός) φαίνεται να επηρεάζεται πριν από την κατώτερη γαστρεντερική οδό (δηλαδή, διάρροια) στο Covid-19, που είναι το αντίθετο από MERS και SARS», αναφέρουν οι ερευνητές.

Μεθοδολογία έρευνας

Οι επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου εξέτασαν τη σειρά των συμπτωμάτων την άνοιξη από τα ποσοστά εμφάνισης συμπτωμάτων σε πάνω από 55.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού στην Κίνα, τα οποία συλλέχθηκαν από τις 16-24 Φεβρουαρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μελέτησαν επίσης ένα σύνολο δεδομένων περίπου 1.100 περιπτώσεων που συλλέχθησαν από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 29 Ιανουαρίου, από ομάδα εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Για να συγκρίνουν τη σειρά των συμπτωμάτων του Covid-19 με την γρίπη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 2.470 περιπτώσεις στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και το Νότιο Ημισφαίριο που αναφέρθηκαν στις αρχές υγείας από το 1994 έως το 1998.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.