ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλια: Το «τείχος ανοσίας» και η σημασία του ξεχωριστού προϋπολογισμού

09:18 - 02 Οκτ 2020 | ΥΓΕΙΑ
Εμβόλια: Το «τείχος ανοσίας» και η σημασία του ξεχωριστού προϋπολογισμού
Υψηλή είναι η ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο μέχρι στιγμής καθώς χιλιάδες πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν τις σχετικές δόσεις. Ήδη βέβαια παρατηρούνται αρρυθμίες καθώς τα μηνύματα που εκπέμπουν οι ειδικοί είναι αντιφατικά. Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους πολλοί έκαναν συστάσεις για εμβολιασμούς ωστόσο φέτος, με βάση σχετική εγκύκλιο, είναι υποχρεωτική η συνταγή γιατρού. Έτσι ήδη παρατηρούνται φαινόμενα όπου πιέζουν για συνταγογράφηση και συμπερίληψη στις ομάδες που θα λάβουν το εμβόλιο.

Πάντως όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, φέτος ο πρώτος στόχος είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ έχουν εξασφαλιστεί 4,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου, από τρία εκατομμύρια πέρσι και δύο το 2018.

«Θα χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις του πριν λίγες μέρες για το εμβόλιο, υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο δέχεται και ενσωματώσει τις συστάσεις των ειδικών.

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, αλλά χρειάζονται και τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Θα πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα» τόνισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε πως κάθε χρόνο η γρίπη δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο και φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα πως ο εμβολιασμός θα γίνει εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Είναι προφανές ότι η σημασία του εμβολιασμού αποκτά βαρύνουσα σημασία ειδικά φέτος, καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχή γρίπης εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας από τη νόσο COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Βαλτά, πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), «τη σεζόν 2019-2020 καταγράφηκε ρεκόρ εμβολιασμών έναντι της γρίπης και μάλιστα οι εμβολιασμοί έγιναν έγκαιρα. Το 2018-19 είχαν γίνει 2.300.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί και την περίοδο 2019-2020 πραγματοποιήθηκαν 3.100.000».

Ο κ. Βαλτάς εξηγεί ότι «για τον χειμώνα 2020-21 αναμένεται διπλασιασμός των εμβολιασμών συγκριτικά με την περσινή περίοδο, καθώς έχει ειπωθεί πολλές φορές από τους λοιμωξιολόγους ότι εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας της νόσου COVID-19 ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου θα λειτουργήσει προστατευτικά».

Η αξία της πρόληψης και του εμβολιασμού

Πάντως έστω και με δραματικό τρόπο λόγω πανδημίας, η αξία των εμβολίων αναδεικνύεται ακόμα πιο εμφατικά ως ασπίδα ατομικής και συλλογικής προστασίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινού «η συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης, τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση». Γι’ αυτό απαιτείται με κάθε τρόπο να κλείσουν άλλα πιθανά μέτωπα με ασθένειες που μπορεί να επιβαρύνουν τη δημόσια Υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα, πάνω από 30 μολυσματικές ασθένειες μπορεί να προληφθούν ή να περιοριστούν, μέσω του εμβολιασμού, ενώ κάθε χρόνο, ενδεικτικά, τα εμβόλια αποτρέπουν περισσότερους από 2-3 εκατομμύρια θανάτους και σώζουν 750.000 παιδιά από αναπηρίες.

Επίσης, εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Τα εμβόλια προστατεύουν τους εμβολιαζόμενους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης σε άλλα μέλη της οικογένειας και τους γύρω μας, σώζοντας επιπλέον ζωές και μεγαλώνοντας «το όφελος που δε φαίνεται».

Στο μεταξύ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε ένα πάγιο αίτημα του φαρμακευτικού κλάδου για δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για την πρόληψη, με αρχική εφαρμογή στον τομέα του εμβολιασμού από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, καθώς η δαπάνη των εμβολίων δεν συνυπολογίζεται πλέον στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη. Άλλωστε, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου των φαρμακευτικών εταιριών, ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα εμβόλια στηρίζει τη ζήτηση για εμβολιαστική κάλυψη. Όπως τονίζουν, η πρόσθετη χρηματοδότηση για τα εμβόλια, επιπλέον της υπάρχουσας φαρμακευτικής δαπάνης και η ταυτόχρονη απεμπλοκή από την αυτόματη επιστροφή (clawback), διαμορφώνει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την έγκαιρη εξασφάλιση της επάρκειας σε εμβόλια στη χώρα μας, λόγω της παγκόσμιας ζήτησης. Μάλιστα η χρηματοδοτική βιωσιμότητα κάθε κράτους αποτελεί ένα καταλυτικό παράγοντα για το πού θα διατεθούν οι δόσεις, όταν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ χωρών για διαθέσιμες δόσεις εμβολίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία ξεχωριστού κονδυλίου για τα εμβόλια έρχεται να ενισχύσει την εμβολιαστική πολιτική της χώρας και χρηματοδοτεί το κόστος της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται να προκύψει για τα εμβόλια της γρίπης. Ταυτόχρονα, αυξάνει τα όρια του προϋπολογισμού για το φάρμακο που μπορεί να διοχετευθεί για κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών, όπου χρειάζεται, επιτρέποντας στο γενικό πληθυσμό να παραμένει υγιής και παραγωγικός.

Κι αυτό γιατί οι επιδημικές εξάρσεις, π.χ. η εποχική γρίπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και η ταυτόχρονη έξαρση της πανδημίας του COVID-19, οδηγούν σε απότομη αύξηση της ζήτησης εμβολίων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό ζήτημα διαθεσιμότητας των αναγκαίων δόσεων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τη γρίπη περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, επομένως μπορεί να εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές εμβολίων κατά της γρίπης σε όλον τον κόσμο, η διετία 2020-2021 θα είναι μια περίοδος εμβολιασμών- ρεκόρ κατά της γρίπης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.