ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φάρμακο: Πώς θα εξοικονομηθούν έως €400 εκατ. από τον προϋπολογισμό;

08:18 - 23 Οκτ 2020 | ΥΓΕΙΑ
Φάρμακο: Πώς θα εξοικονομηθούν έως €400 εκατ. από τον προϋπολογισμό;
Έως και 400 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να εξοικονομηθούν στον προϋπολογισμό σε βάθος τριετίας εάν προχωρήσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο του φαρμάκου. Αυτό τόνισε, χτες, η διοίκηση του PhRMA Innovation Forum (PIF) κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, όπου παρουσίασε έναν «οδηγό για βιώσιμη και αποτελεσματική φαρμακευτική φροντίδα στην Ελλάδα». Ο οδηγός αυτός αποτελεί μία πρόταση του PIF για διάλογο που θα οδηγήσει στην υπογραφή μνημονίου, τριετούς διάρκειας (2021-2023) μεταξύ της Κυβέρνησης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ουσιαστικά όπως αναφέρθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και των φαρμακευτικών εταιρειών αποτελεί τον οδικό χάρτη για βιώσιμη και αποδοτική φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς για όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα για τα επόμενα 3 έτη.

Στόχος, σύμφωνα με το PIF, της εφαρμογής του μνημονίου είναι να επιτευχθεί:

  • Σταθερό και προβλέψιμο σύστημα Τιμολόγησης και Αποζημίωσης
  • Διάφανο και αποδοτικό σύστημα και διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ)
  • Ενδυνάμωση κλινικής και βιοϊατρικής έρευνας & πόρους για καινοτομία
  • Διαφάνεια και Έλεγχος συνταγογράφησης και κλινικών πρωτοκόλλων. Εφαρμογή Μητρώων Ασθενειών
  • Προβλέψιμη και διατηρήσιμη χρηματοδότηση φαρμακευτικής φροντίδας, ελαχιστοποίηση δημοσιονομικού κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας εισάγει την έννοια της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης προκειμένου να γίνει εξορθολογισμός και εξάλειψή της στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς ορίζει μηχανισμό παρακολούθησης της οικονομικής υπέρβασης της δαπάνης-στόχου και εισάγει νέους μηχανισμούς διακυβέρνησης του συστήματος, βασισμένους στην καινοτομία και την Έρευνα και Ανάπτυξη. 

Ενδεικτικό της υπέρβασης είναι ότι, όπως αναφέρθηκε, το 2019, οι φαρμακευτικές εταιρείες κάλυψαν το 60% της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ (νοσοκομειακά φάρμακα 1Α), σε σχέση με το υπόλοιπο 40% που χρηματοδοτήθηκε από το Κράτος. Σημειώθηκε, δε, ότι παράλληλα με την υλοποίηση των προτάσεων, με μια αύξηση της κρατικής συνεισφοράς κατά 150 εκ σε βάθος τριετίας μπορεί να αποτραπεί ο δημοσιονομικός κίνδυνος και να διασφαλιστούν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων έως και 400 εκ σε βάθος τριετίας.

«Εκπροσωπώντας την καινοτομία, το PhRMA InnovationForum ενεργεί ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος και παρουσιάζει ένα λεπτομερές Μνημόνιο Συνεργασίας που περιλαμβάνει τις προτάσεις μας για ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας που  δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση όλων των πολιτών στις νέες θεραπείες, καθώς και στην επίτευξη θετικού οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος για τη χώρα. Η πανδημία Covid-19 ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να προχωρήσουμε με τολμηρό και γρήγορο τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι καινοτόμες εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας είναι έτοιμες και αποφασισμένες να προσφέρουν λύσεις για όλους. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και με τις Αρχές στο πλαίσιο αυτής της πρότασης», δήλωσε η Πρόεδρος του PIF, Agata Jakoncic.

Ενδεικτικά για τη σημασία της αξιοποίησης της φαρμακευτικής καινοτομίας η Πρόεδρος του PIF, Agata Jakoncic παρέβαλε το τι συμβαίνει με τον κορονοϊό. «Εάν υπήρχε σήμερα ένα φάρμακο θα είχαμε κέρδος ίσο ή και μεγαλύτερο από το 10% του ΑΕΠ» ανέφερε τονίζοντας τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας στην οικονομία.

Στο πλαίσιο μάλιστα του μνημονίου προτάθηκε ένα νέο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων. Επίσης  αναφέρθηκε, ότι η ενίσχυση της κλινικής Βιοϊατρικής έρευνας στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει την επένδυση σε κλινική έρευνα από 40 εκατομμύρια έως και πάνω από 150 εκατομμύρια με ορίζοντα το 2023.

Όπως τονίστηκε εφόσον γίνουν βήματα και περιοριστούν οι δραματικές καθυστερήσεις στην είσοδο των νέων καινοτόμων θεραπειών στην αγορά και επισπευστεί η διαδικασία αξιολόγησης, σε συνδυασμό με πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση του rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα, τα οφέλη θα είναι σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 40% των εγκεκριμένων φαρμάκων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) μεταξύ 2015-2018 αποζημιώνονται επισήμως στην Ελλάδα, ενώ περισσότερες από 100 HTA υποβολές αιτημάτων εκκρεμούν

Την ίδια ώρα, όπως τονίστηκε, ασθενείς σε χώρες της Ε.Ε με παρόμοιες ή δυσμενέστερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες από την Ελλάδα, έχουν πιο γρήγορη πρόσβαση σε απαιτούμενες.

Σημειώνεται ότι το PhRMA Innovation Forum (PIF) εκπροσωπεί 26ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες συνεργάζονται με απώτερο σκοπό την κάλυψη των ιατρικών αναγκών Ελλήνων ασθενών, ώστε να τους βοηθήσουν να έχουν μία μακρόχρονη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Οι εταιρείες μέλη του PIF αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από €90 εκατομμύρια σε επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, απασχολώντας 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:16 - 23 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.