ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Covid-19: Οι ανισότητες στα εμβόλια ίσως οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις

17:44 - 18 Ιαν 2021 | ΥΓΕΙΑ
Covid-19: Οι ανισότητες στα εμβόλια ίσως οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις
Οι μεγάλες διαφορές, που υπάρχουν στις ποσότητες εμβολίων μεταξύ των χωρών, είναι ο λόγος που ενδέχεται να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις της Covid-19, οδηγώντας σε εκ νέου κατάρρευση της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την ώρα που δίνεται αγώνας για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού, οι πλούσιες χώρες του πλανήτη επωφελούνται ήδη από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη πραγματοποιήσει περίπου 24 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες χώρες, δεν έχουν καν ξεκινήσει τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Τις ίδιες πληροφορίες, επιβεβαιώνει και ο ΠΟΥ, όπου σύμφωνα με δήλωσή του το 90% των εμβολίων παγκοσμίως, έχουν διατεθεί σε μόλις 10 χώρες. Αυτές οι ανισότητες ωστόσο, αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία, τόσο για τα εμβολιασμένα κράτη, όσο και γι’ αυτά χωρίς ασπίδα προστασίας.

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε τμήματα του πλανήτη χωρίς πρόσβαση στα εμβόλια, διότι αυτό θα μας γυρίσει μπούμερανγκ", αναφέρει η Charlie Weller, επικεφαλής εμβολίων στο Ίδρυμα Ερευνών Υγείας Wellcome, προσθέτοντας ότι "τίθεται σε κίνδυνο όλος ο κόσμος”.

Οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν εξασφαλίσει το 85% των δόσεων του εμβολίου της Pfizer Inc. και ολόκληρη την παραγωγή της Moderna Inc., σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd. Έτσι, μεγάλο μέρος των υπόλοιπων χωρών του πλανήτη, βασίζεται στο εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc, που είναι φθηνότερο και είναι ευκολότερη η διανομή του, καθώς και στα εμβόλια άλλων φαρμακευτικών εταιρειών όπως η κινεζική Sinovac Biotech Ltd.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, αποκάλυψε την Δευτέρα(18/1) ότι τουλάχιστον 49 χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν ήδη ξεκινήσει τα προγράμματα εμβολιασμού την ώρα που μόλις μία χώρα χαμηλότερου εισοδήματος έχει προς το παρόν λάβει μόλις 25 δόσεις εμβολίων.

Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις του ιού σε πολλές χώρες, οι οποίες φαίνεται να μεταδίδονται πολύ πιο γρήγορα. Πρόκειται για μια "νέα διάσταση κινδύνου για τον κόσμο", δήλωσε ο Rajeev Venkayya, πρόεδρος του τμήματος εμβολίων της Takeda Pharmaceutical Co.

"Καταλαβαίνουμε πλέον ότι είναι πολύ, πολύ σημαντικό να ελέγξουμε τη μετάδοση, όχι μόνο για την προστασία αυτών των πιο ευάλωτων πληθυσμών, αλλά και για τη μείωση του εξελικτικού κινδύνου που σχετίζεται με αυτόν τον ιό", υπογράμμισε.

Αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία, που να δείχνουν ότι τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά έναντι αυτών των μεταλλάξεων, μελλοντικές μεταλλάξεις μπορεί να είναι περισσότερο ανθεκτικές, σημειώνει η Weller του Ιδρύματος Ερευνών Υγείας Wellcome.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η Anna Marriott, σύμβουλος πολιτικής υγείας στην ομάδα κατά της φτώχειας Oxfam: "Όσο περισσότερο ο ιός συνεχίζει να υφίσταται σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου δεν υπάρχουν εμβόλια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να είναι πιο επιθετικές ή πιο μεταδοτικές".

Συμπερασματικά, θα πρέπει να εμβολιαστεί γρήγορα και αποτελεσματικά ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, σε μεγάλο εύρος γεωγραφικής κατανομής. Με αυτόν τον τρόπο, οι πιθανότητες για μεταλλάξεις του ιού, που μπορεί να αποβούν οικονομικά και κοινωνικά μοιραίες, μειώνονται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.