ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Τι γίνεται με τις αλλεργίες

12:19 - 22 Ιαν 2021 | ΥΓΕΙΑ
Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Τι γίνεται με τις αλλεργίες
Για τις αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού, μιλούν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Στο χρονικό διάστημα από 14 έως 23 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν 1.893.360 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, παγκοσμίως. Από αυτές, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων διαπίστωσε 21 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξίας), το οποίο αντιστοιχεί σε 11.1 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο χορηγηθείσες δόσεις. Τέσσερις ασθενείς νοσηλεύτηκαν, συμπεριλαμβανομένων και 3 σε ΜΕΘ, και 17 αντιμετωπίστηκαν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών. Τουλάχιστον οι 20 περιπτώσεις είναι γνωστό ότι έχουν λάβει εξιτήριο και έχουν αναρρώσει. Δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση θανάτου λόγω αναφυλαξίας.

Η πιο συνηθισμένη περίοδος από τη χορήγηση του εμβολίου έως την έναρξη των συμπτωμάτων ήταν 13 λεπτά. Οι 15 ασθενείς είχαν έναρξη συμπτωμάτων εντός 15 λεπτών και οι 18 ασθενείς είχαν έναρξη συμπτωμάτων αναφυλαξίας εντός 30 λεπτών. Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα ήταν κνίδωση, αγγειοοίδημα, εξάνθημα και αίσθημα δύσπνοιας. Δεκαεπτά από τους 21 ασθενείς με αναφυλαξία είχαν ατομικό ιστορικό αλλεργίας ή ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα και δήγματα εντόμων και 7 άτομα είχαν ιστορικό αναφυλαξίας στο παρελθόν.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των αλλεργικών και αναφυλακτικών αντιδράσεων από τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 που βασίζονται στο mRNA, όπως αυτό της Pfizer/BioNTech. Οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα αναφυλαξίας πρέπει να λαμβάνουν εξειδικευμένη ιατρονοσηλευτική φροντίδα και να ζητούν άμεσα βοήθεια σε περίπτωση που δεν αισθάνονται καλά με τον εμβολιασμό. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με όλα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για αντιμετώπιση της αναφυλαξίας συμπεριλαμβανομένης ικανής ποσότητας ενέσεων αδρεναλίνης σε προγεμισμένες σύριγγες ή/και σε σύριγγες αυτό-χορήγησης. Επιπλέον, θα πρέπει να εντοπίζουν τα άτομα με πιθανές αντενδείξεις εμβολιασμού και να εφαρμόζουν περίοδο παρακολούθησης 15 ή 30 λεπτών μετά τον εμβολιασμό, ανάλογα με το ατομικό ιστορικό αλλεργιών.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν, όποιος προβαίνει σε εμβολιασμό και έχει ιστορικό αλλεργιών -ειδικά σε φάρμακα- να έχει συμβουλευτεί τον αλλεργιολόγο του, και να ενημερώσει το προσωπικό, πριν από την χορήγηση εμβολίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.