ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επισκεψιμότητα σε online φαρμακεία: 9η η Ελλάδα σε 96 χώρες

09:28 - 12 Ιουλ 2021 | ΥΓΕΙΑ
Επισκεψιμότητα σε online φαρμακεία: 9η η Ελλάδα σε 96 χώρες
Τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη του online φαρμακείου φαίνεται ότι χτίζει - και μάλιστα με αξιώσεις - η Ελλάδα. Tο 1ο τρίμηνο του 2021, οι επισκέψεις στα online φαρμακεία παγκοσμίως άγγιξαν τα 2,7 δισ. σε ένα σύνολο 96 χωρών.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 43% σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, το διάστημα Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, τα ελληνικά φαρμακεία κατατάχθηκαν ένατα σε επισκέψεις ανά χίλιους κατοίκους, στη λίστα με τις κορυφαίες 20 χώρες. 

 

Η Ελλάδα, επίσης, ξεχώρισε στο ότι είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες (Ελλάδα, Αλγερία, Κύπρος, Μαρόκο και Τουρκία) από τις 96 που μελετήθηκαν, όπου οι κάτοικοι της δεν μπορούν να αγοράσουν ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) online. “Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία των Ελλήνων καταναλωτών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας”, αναφέρει η έρευνα της Convert Group.

Παρ’ όλο που οι Έλληνες καταναλωτές περιορίζονται σε online αγορές καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής, βρεφικών και προϊόντων υγιεινής από τα οnline φαρμακεία, η δημοφιλία του ηλεκτρονικού καναλιού είναι αξιοσημείωτη στη χώρα μας.

Το 2020 πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 8 οnline επισκέψεις ανά Έλληνα κάτοικο σε κάποιο οnline φαρμακείο. Πρωταθλήτρια χώρα στις online επισκέψεις είναι η Σουηδία με 18 επισκέψεις/κάτοικο, ενώ η Αγγλία έχει 10, το Βέλγιο έχει 7 και οι ΗΠΑ έχουν 6 οnline επισκέψεις/κάτοικο για το 2020.

Συνθήκες ανταγωνισμού 

Η έρευνα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, μη επιτρέποντας την online αγορά ΜΗΣΥΦΑ, αποτελούν τις μόνες χώρες στην Ευρώπη, που δεν έχουν εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014. Η Ελλάδα, μάλιστα, δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση ΜΗΣΥΦΑ από τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η πώληση ΜΥΣΗΦΑ, 47 από τις 96 χώρες της έρευνας επιτρέπουν ήδη την αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων (Rx) στο online περιβάλλον. “Η διείσδυση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μαζί με τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών παράδοσης στο “τελευταίο μίλι” (κούριερ) αποτελούν επιταχυντές στο διεθνές περιβάλλον για την ψηφιοποίηση της προμήθειας φαρμάκων από τους ασθενείς και τους καταναλωτές, εύκολα, γρήγορα και με την μέγιστη ασφάλεια”, αναφέρει η εταιρεία.

Υπογραμμίζει δε ότι πολλές χώρες που ήταν αρνητικές στη πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων οnline, άλλαξαν στάση λόγω της πανδημίας. Ακόμα και στη Ρωσία, όπου το θέμα ήταν σε διαβούλευση για χρόνια, η Ρωσική Δούμα ψήφισε με διαδικασίες εξπρές ολίγων ημερών υπέρ της οnline πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων τον Απρίλιο του 2020, εξαιρώντας τις ψυχοτρόπες ουσίες και τα νόμιμα ναρκωτικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.