ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία για δυναμική επανεμφάνιση της γρίπης, έκκληση για εμβολιασμό

09:12 - 11 Οκτ 2021 | ΥΓΕΙΑ
Ανησυχία για δυναμική επανεμφάνιση της γρίπης, έκκληση για εμβολιασμό
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ιατρική κοινότητα, καθώς υπάρχουν φόβοι για επανεμφάνιση της γρίπης και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα το φετινό χειμώνα, από τη στιγμή που αίρονται ευρέως και τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού.

Αυτό δείχνει έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases».

Γι' αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη.

Επίσης, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη τελικά θα ανακάμψει, πιθανόν με ένταση στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, γι' αυτό και κάνουν έκκληση για εμβολιασμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.