ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πανδημία επιδείνωσε καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές- Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

09:31 - 22 Οκτ 2021 | ΥΓΕΙΑ
Η πανδημία επιδείνωσε καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές- Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
Επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα στο περιοδικό «The Lancet», την οποία συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην περίοδο 1 Ιανουαρίου 2020 έως 29 Ιανουαρίου 2021 και τα δεδομένα αναλύθηκαν ώστε να εκτιμηθεί η επίπτωση των καταθλιπτικών και αγχωδών διαταραχών πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω κάποιων δεικτών, όπως η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων SARS-CoV-2.

Οι δείκτες αυτοί φάνηκε να οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Υπολογίστηκαν 53,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής συνδρομής παγκοσμίως, μία αύξηση της τάξης του 27,6%, με συνολική επίπτωση 3152,9 περιπτώσεις ανά 100000 άτομα πληθυσμού.

Επίσης καταγράφηκαν 76,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, αύξηση 25,6%, με συνολική επίπτωση 4802,4 περιπτώσεις ανά 100000.

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ αναφέρουν ότι η πανδημία έχει επιφέρει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα ψυχικής υγείας σε όλα τα κράτη του κόσμου, και να εφαρμοστούν στρατηγικές για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.