ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» ΕΟΦ: Προσοχή σε φαινόμενα εξαπάτησης «για χρήση βλαστοκυττάρων»

17:23 - 24 Ιαν 2023 | ΥΓΕΙΑ
«Καμπανάκι» ΕΟΦ: Προσοχή σε φαινόμενα εξαπάτησης «για χρήση βλαστοκυττάρων»
Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με αφορμή τις καταγγελίες για παραπλάνηση και εξαπάτηση ασθενών που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και στις οποίες αναφέρεται η σύσταση για χρήση βλαστοκυττάρων.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ τονίζει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί ενάντια στη χρήση κυτταρικών θεραπειών μη αποδεδειγμένης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Η Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων προειδοποιεί τους ασθενείς και το γενικό κοινό ενάντια στη χρήση μη εγκεκριμένων κυτταρικών θεραπειών, καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλείς ή αποτελεσματικές.

Η προειδοποίηση της, έρχεται ως απάντηση στην προώθηση από άτομα, εταιρίες και νοσοκομεία, κυτταρικών προϊόντων αμφίβολης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για τη θεραπεία ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά, αυτισμός, εγκεφαλική παράλυση, μυική δυστροφία, απώλεια όρασης.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ, τα προϊόντα αυτά μπορεί να θέσουν τους ασθενείς σε σοβαρότατους κινδύνους έναντι ελάχιστου ή μηδενικού οφέλους.

Σύμφωνα με αναφορές, ασθενείς που έχουν δεχτεί τη χορήγηση αμφίβολων, μη εγκεκριμένων κυτταρικών θεραπειών έχουν υποστεί σοβαρές και κάποιες φορές θανατηφόρες παρενέργειες, όπως λοιμώξεις, ανεπιθύμητες ανοσολογικές αντιδράσεις, δημιουργία όγκων, απώλεια όρασης και εγκεφαλική αιμορραγία.

Η CAT επισημαίνει ότι, προκειμένου να ωφεληθούν οι ασθενείς από τις κυτταρικές θεραπείες, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση ορθά σχεδιασμένων κλινικών δοκιμών για τη μελέτη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των προϊόντων. 

Όπως τονίζει ο ΕΟΦ, οι ασθενείς που σκέφτονται να υποβληθούν σε κυτταρική θεραπεία ή οι οικογένειές τους θα πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους για τα οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας και από ποια αρμόδια αρχή έχει εγκριθεί. Επίσης, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΦ ή τον ΕΜΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.