ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κινητή τηλεφωνία βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα

00:01 - 06 Ιουν 2013 | Τεχνολογία
Η κινητή τηλεφωνία βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα
Πολλοί νομίζουν πως τα κινητά έχουν κατακτήσει τον κόσμο, αλλά αν κανείς κοιτάξει τα νούμερα και τα στατιστικά, θα καταλάβει ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της επανάστασης της κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της αναλύτριας Mary Meeker που παρουσιάστηκε στο συνέδριο D11, μόνο το 15% του συνολικού χρόνου παραμονής των χρηστών στο internet προέρχεται από τα smartphones. Αυτό είναι λιγότερο από το 1/6 του συνολικού χρόνου που ξοδεύεται στο διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο δείχνει πως ακόμα ο τομέας αυτός βρίσκεται στα αρχικά του στάδια και υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει.

 

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο έκτο έτος της επανάστασης της κινητής τηλεφωνίας (αν ορίσουμε πως η αρχή έγινε το 2007 με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone). Η έρευνα λέει ότι υπάρχουν 1.5 δισεκατομμύρια κάτοχοι έξυπνων κινητών στον πλανήτη και 5 δισεκατομμύρια κάτοχοι απλών κινητών, οπότε καταλαβαίνει κανείς πως ο δρόμος είναι μακρύς.

 

meeker smartphone stages13

 

 

 

Στις ΗΠΑ, το 58% του καταναλωτικού κοινού είναι χρήστες smartphone (219 εκατομμύρια χρήστες), η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη βάση εγγεγραμμένων χρηστών με 354 subscribers, και η Ιαπωνία έχει 94 εκατομμύρια χρήστες smartphone.

 

 

meeker mobile geo breakdown13

 Στη Γαλλία το 46% των εγγεγραμμένων χρηστών κινητών τηλεφώνων διαθέτει smartphones, στη Γερμανία το 29%, στην Ιταλία είναι το 23% και στην Ισπανία το 33%. Πάντως η Δυτική Ευρώπη φαίνεται να κατευθύνεται στις ίδιες τεχνολογικές προτιμήσεις με τις ΗΠΑ, ενώ άλλες περιοχές στον πλανήτη έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες. Η Ινδία έχει 67 εκατομμύρια χρήστες έξυπνων κινητών, με 6% ποσοστό εγγραφής, η Ινδονησία στο 11%, ενώ στη Ρωσία και το Μεξικό ανταποκρίνεται μόνο το νεανικό κοινό, με 12% και 19% αντίστοιχα.

 

meeker china mobile search

 

Είναι φανερό πως υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για την περαιτέρω ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας. Η Google ηγείται σε αυτό το χώρο, επικεντρώνοντας στην επέκταση του λογισμικού Android σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Από το πρώτο του smartphone το 2008, το Android έχει καταφέρει 900 εκατομμύρια ενεργοποιήσεις. Η Google έχει επεκτείνει την εφαρμογή Google Play σε 134 χώρες παγκοσμίως, και επικεντρώνεται στο να εισάγει το ασύρματο internet στην Αφρική και την Ασία, χτίζοντας υποδομές.

 

Από την άλλη, η Apple τα έχει πάει πολύ καλά στην Κίνα, με την εταιρεία να σημειώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των iPhones για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Αν υπάρχει ακόμα μια διαμάχη για τα smartphones, έχει λιγότερο να κάνει με την αντιπαλότητα μεταξύ Apple, Google, Microsoft, Blackberry, και περισσότερο με την προσπάθεια να συνδεθεί ο υπόλοιπος πλανήτης στο διαδίκτυο μέσω των έξυπνων κινητών. Η εταιρεία η οποία θα καταφέρει να κάνει κάποιο μεγάλο βήμα σε αυτό τον τομέα, τότε αυτή θα είναι που θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη δεκαετία.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, οτιδήποτε έχει να κάνει με τα smartphones, έχει μόνο ανοδική πορεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:27 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.