ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιες τεχνολογικές πόλεις

00:05 - 06 Σεπ 2013 | Τεχνολογία
Παγκόσμιες τεχνολογικές πόλεις
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας σε συνεργασία με την INSEAD, έφτιαξε την ετήσια λίστα που κατατάσσει τις πόλεις κρίνοντας από τις υποδομές μέχρι τα εκπαιδευτικά κέντρα, για να καθορίσει τις δυνατότητες καινοτομίας τους.

Ιδού μερικές ανερχόμενες πόλεις στον τεχνολογικό κόσμο:

 

Ζυρίχη, Ελβετία 

zurixi

Η Ελβετία μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πάνω από 60 τεχνολογικά της πάρκα, ενώ προσελκύει επιχειρηματίες από όλη την Ευρώπη με εκπληκτικό ρυθμό.  Επίσης προσελκύει μερικούς τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, όπως τη Google και τη Yahoo!. Η Ελβετία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά internet και ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη.

 

Στοκχόλμη, Σουηδία 

stokholmi 

Στη Στοκχόλμη, που ίσως είναι περισσότερο γνωστή ως τουριστικό κέντρο, το περασμένο έτος αμερικανικές επιχειρήσεις επένδυσαν σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια σε σουηδικές τεχνολογικές εταιρείες. Επίσης η πόλη θεωρείται και ως κέντρο βίντεο-παιχνιδιών, λόγω του Mojang, δημιουργού του άκρως επιτυχημένου παιχνιδιού Minecraft.

 

Σιγκαπούρη

sygkapouri

Τα ποικίλα και υποστηρικτικά οικοσυστήματα της Σιγκαπούρης την έχουν κάνει μια πόλη για επιχειρήσεις, με πολλά υποκαταστήματα όπως της Roche και της GlaxoSmithKline. Χρησιμοποιώντας τις καλές υποδομές ευρυζωνικότητας, η πόλη αρχίζει και γίνεται ένας σημαντικός φορέας στον τομέα των τεχνολογιών υγείας.

 

Όουλου, Φινλανδία

ooulou

Ενώ η Φινλανδία είναι πιο γνωστή ως η γενέτειρα της Nokia, η πραγματική ανάπτυξη σήμερα έρχεται από την πόλη Όουλου. Η περιοχή που περιβάλλει την πόλη διαθέτει δύο επιστημονικά πάρκα, μερικά ερευνητικά κέντρα, και η πόλη συχνά αποκαλείται ‘Ζωντανό Εργαστήριο’, καθώς οι κάτοικοι πειραματίζονται με τη νέα τεχνολογία σε ευρεία κλίμακα.

 

East End του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο

londino

Το Λονδίνο από μόνο του, δεν είναι ακριβώς ένα νέο τεχνολογικό κέντρο, αλλά το East London Tech City project έχει γίνει το μέρος για επενδύσεις από πολλές νέες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Διαμορφωμένη σύμφωνα με τη Silicon Valley, η περιοχή είδε τον αριθμό των εταιρειών να αυξάνεται από 15 το 2008, σε 200 το 2012. Η Intel ίδρυσε ένα νέο ερευνητικό εργαστήριο, ενώ η Google και η Facebook έχουν επίσης γραφεία εκεί.

 

Άμστερνταμ, Ολλανδία

amsterdam

Ίσως να είναι η προοδευτική στάση της πόλης που τους προσελκύει, αλλά τελευταία πολλοί επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται με γρήγορο ρυθμό στο Άμστερνταμ. Μεγάλη έμφαση δίνεται στις εφαρμογές για smartphones και tablets, με την πιο αξιοσημείωτη επιτυχία να είναι το δημοφιλές ‘Tap Tap Revenge’ που αγοράστηκε από τη Disney το 2010.

 

Χονγκ Κονγκ, Κίνα

hong kong

Ιστορικά, το Πεκίνο ήταν το κέντρο της κινεζικής τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά τα τελευταία χρόνια το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ. Το απίστευτα γρήγορο internet, η έλλειψη λογοκρισίας στο διαδίκτυο και η εύκολη εγκατάσταση για νέες εταιρείες, το έχει καταστήσει ως κομβικό μέρος για την ανάπτυξη λογισμικού.

 

Δουβλίνο, Ιρλανδία

douvlino

Το χαμηλό κόστος ζωής και οι φθηνοί φόροι θεωρούνται ότι είναι ο λόγος που το Δουβλίνο προσελκύει τεχνολογικές εταιρείες (δέλεαρ για Facebook, Google, LinkedIn κ.ά). Η πόλη φιλοξενεί δύο πολύ σημαντικά τεχνολογικά συνέδρια – το Dublin Web Summit και το F.ounders, τα οποία προσελκύουν περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις στη χώρα. Επίσης υπάρχει κεφάλαιο. Η ιρλανδική Venture Capital Association εκτιμά ότι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί σε 315 τεχνολογικές εταιρείες από το 2010.

 

Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

san fransisco

Την ώρα που το Πάλο Άλτο και η υπόλοιπη Silicon Valley συγχέονται σαν ένα με το Σαν Φρανσίσκο στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, η ίδια η Bay City είναι παραδοσιακά λιγότερο φιλική στις startup εταιρείες. Αυτό βέβαια, αλλάζει. Ο Μπομπ Άκερμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Alleges Capital, θεωρεί το σαν Φρανσίσκο ‘ένα από τα νέα startup μέρη’. « Όχι μόνο τη Silicon Valley, αλλά ολόκληρη την πόλη του Σαν Φρανσίσκο», αναφέρει. «Περισσότερες από 4.000 startup εταιρείες βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο σήμερα».

 

Ώστιν, Τέξας

austin texas

Το ταλέντο του Τέξας στη μουσική και το μπάρμπεκιου έγινε ευρέως γνωστό στον κόσμο της τεχνολογίας, χάρη στο ετήσιο South by Southwest Φεστιβάλ το 2007. Από τότε, η πόλη έχει γίνει ένα κομβικό σημείο από μόνη της, με εταιρείες όπως η Apple, η Samsung και η Google να ανοίγουν γραφεία εκεί. Επίσης έχει μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία βίντεο-παιχνιδιών.

 

Λευκωσία, Κύπρος

leukosia

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας θεωρεί ότι η Κύπρος δείχνει ότι έχει μεγάλη δυνατότητα στη γνώση και στην τεχνολογία, λέγοντας ότι σε «έναν τέλειο κόσμο για την καινοτομία», η χώρα θα οδηγούσε στην πυκνότητα νέων επιχειρήσεων. Δεν ανταποκρίνεται εντελώς σε αυτά τα στάνταρ, αλλά έχει φιλοξενήσει τα περιφερειακά γραφεία της NCR και της TSYS. Τέλος, το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, της δίνει τεράστιες ευκαιρίες για startup εταιρείες.

 

Μπανγκαλόρ, Ινδία

mpangkalori

Το κέντρο τεχνολογίας της Ινδίας, που βρίσκεται στη νότια περιοχή της χώρας, όχι μόνο κατατάσσεται 2ο στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας, αλλά είναι και ανάμεσα στις δέκα χώρες που προτιμούν περισσότερο οι επενδυτές σύμφωνα με το Startup Genome Project. Οι επιχειρηματίες στην Ινδία (στο σύνολό τους) συγκέντρωσαν 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 155 γύρους πέρυσι (μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το 1.1 δις που συγκεντρώθηκε σε 103 γύρους το 2010), σύμφωνα με την Ernst & Young.

 

Μουμπάι, Ινδία

mumbai

Η Μουμπάι βρίσκεται στη δυτική ακτή της χώρας, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στην Αραβική Θάλασσα, κάτι που βοηθά τις εταιρείες να μεταφέρουν προϊόντα εύκολα. Το 1967, ήταν η γενέτειρα της πληροφορικής στην Ινδία, αλλά μέχρι τη δεκαετία του 80’, το 80% των εξαγωγών λογισμικού της χώρας προερχόταν από εκεί. Σήμερα, οι δύο τομείς έχουν εξομαλυνθεί. Πολλές ξένες εταιρείες πληροφορικής έχουν γραφεία στη Μουμπάι, αλλά και εταιρείες λογισμικού από την Oracle Financial Services μέχρι τη Thinklabs.

 

Λουξεμβούργο

louxembourgo

Αν και αυτή η πόλη (και χώρα) είναι μικρή, έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον πλανήτη, χάρη στην ισχυρή τραπεζική της βιομηχανία. Το Λουξεμβούργο διαφοροποιείται όμως, χρησιμοποιώντας τη φορολογική του δομή για να προσελκύσει εταιρείες όπως την ευρωπαϊκή βάση διανομής του iTunes της Apple, τη Zynga και την Amazon.

Επίσης η πόλη δίνει έμφαση και σε cloud υπηρεσίες. Η PricewaterhouseCoopers έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης εκεί, για να βοηθήσει αργότερα τις startup εταιρείες να έχουν ταχεία ανάπτυξη - με ιδιαίτερη έμφαση στις έξυπνες τεχνολογίες, τη ψηφιακή ζωή, τη φορητότητα, τις cloud υπηρεσίες, τις νέες χρηματοδοτικές λύσεις και την υγεία/ευεξία.  

Τελευταία τροποποίηση στις 14:39 - 06 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.