ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Google τιμά τα 105 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Κουν

17:00 - 13 Σεπ 2013 | Τεχνολογία
Η Google τιμά τα 105 χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Κουν
Στον κορυφαίο έλληνα θεατρικό σκηνοθέτη Κάρολο Κουν, που σαν σήμερα γεννήθηκε πριν 105 χρόνια, το 1908, αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle.

Γεννημένος στις 13 Σεπτεμβρίου 1908 στην Προύσα, σπούδασε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ η πρώτη του σκηνοθετική δουλεία ήταν στο «Τέλος του ταξιδιού» του Σέριφ.

 

koun

 

Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης, όπου σκηνοθέτησε έργα των Ίψεν, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Πιραντέλο και μετά την απελευθέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα Λόρκα, Τένεσι Ουίλιαμς, Μίλερ κ.ά. Την ίδια χρονιά ίδρυσε και τη Δραματική Σχολή του θεάτρου του, στην οποία φοίτησαν πολλοί σημαντικοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί.

 

Το 1984, το ελληνικό κράτος παραχώρησε στον Κάρολο Κουν ένα χώρο στην Πλάκα, για την ανέγερση του θεάτρου «Κάρολος Κουν».

 

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης, τιμήθηκε με το παράσημο Φοίνικα, το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το βραβείο Θεάτρου των Εθνών.

 

Απεβίωσε το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου 1987, ακριβώς την ώρα που θα γινόταν η πρεμιέρα του έργου «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη.

 

«Όσο μπορούσαμε όλα αυτά τα χρόνια θέλαμε να είμαστε τίμιοι απέναντι στην Τέχνη που υπηρετούμε. Εκείνο που προσπαθούσαμε ήταν να δημιουργηθεί ένα θέατρο συνόλου-όχι βέβαια χωρίς πρωταγωνιστές, αλλά μια ομάδα που θα έδινε τις ίδιες δυνατότητες σε όλους να εξελιχθούν, να ανθίσουν μέσα στο θέατρο. Κι όπου όλο το βάρος της δουλειάς θα ήταν η παράσταση του έργου… Σήμερα δεν ξέρω ποια ακριβώς ήταν τα όνειρά μου. Όνειρό μου ήταν το θέατρο… Εκείνο που θέλω είναι να συνεχίσει το Θέατρο Τέχνης όταν εγώ αποτραβηχτώ. Υπάρχουν στοιχεία, παλιοί μου συνεργάτες που μπορούν να το κρατήσουν. Υπάρχουν άλλοι που έφυγαν από κοντά μας, δεν τους κρατά κακία, κάνουν αυτό που νομίζουν σωστό… Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι θα νιώσω ότι κάτι έγινε, ότι δεν πήγε χαμένη η προσπάθεια, μόνο όταν αυτή η δουλειά μείνει. Είναι το μόνο κριτήριο αν έχω πετύχει το στόχο ή όχι».

Κάρολος Κουν

 

Karolos Koun by Chr. Kapralos Athens 2009

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.