ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ευάλωτα τα Windows XP" επισημαίνει έκθεση της Microsoft

13:21 - 04 Νοε 2013 | Τεχνολογία
"Ευάλωτα τα Windows XP" επισημαίνει έκθεση της Microsoft
Οι κίνδυνοι ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μη υποστηριζόμενα συστήματα και λογισμικά βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης Security Intelligence Report volume 15 της Microsoft για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Στην έκθεση αναλύονται οι απειλές απέναντι σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο συστήματα σε όλο τον κόσμο και επισημαίνονται τρωτά σημεία και κακόβουλα λογισμικά. Επίσης, εξετάζονται οι επιπτώσεις από τη χρήση των Windows XP, οι ενημερώσεις ασφαλείας και η υποστήριξη των οποίων σταματούν στις 8 Απριλίου 2014.

 

Σύγκριση της ασφάλειας παλαιών και σύγχρονων λειτουργικών συστημάτων


Στην έκθεση συγκρίνεται η ασφάλεια των σύγχρονων λειτουργικών συστημάτων, όπως τα Windows 8, με παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows XP, που, σύμφωνα με τις στατιστικές της StatCounter, αποτελούν περίπου το 21% των λειτουργικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο, με το ποσοστό αυτό να φτάνει στην Ελλάδα το 27,7%.

Για τους χρήστες των Windows XP επισημαίνονται οι εξής τρεις βασικές απειλές σε παγκόσμιο επίπεδο:

ality-Οικογένεια κακόβουλων λογισμικών η οποία μπορεί να κλέψει προσωπικά δεδομένα και να μειώσει την ασφάλεια του υπολογιστή.
Rammit-Κακόβουλο λογισμικό που μολύνει τα εκτελέσιμα αρχεία των Windows, καθώς και τα αρχεία Microsoft Office και HTML.
Vobfus-Οικογένεια ιών η οποία επιτρέπει τη λήψη άλλων κακόβουλων λογισμικών στον υπολογιστή. Μπορεί επίσης να ληφθεί μέσα από άλλα κακόβουλα λογισμικά ή να διαδοθεί μέσω φορητών δίσκων, όπως τα USB.

Οι βασικές απειλές στην Ελλάδα

 

Στην Ελλάδα αναφέρονται οι εξής απειλές ως βασικότερες:

 

Win32/Obfuscator: Προγράμματα που κρύβουν τα ίχνη τους για να εμποδίζουν την προστασία από τα προγράμματα antivirus
HTML/IframeRef: Ειδικά IFrame tags τα οποία οδηγούν σε websites που περιέχουν κακόβουλο περιεχόμενο.
INF/Autorun: Οικογένεια ιών που εξαπλώνεται αντιγράφοντας τον εαυτό τους σε δίκτυα ή φορητούς δίσκους μολυσμένων υπολογιστών..

 

Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 περίπου το 17% των υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν πρόσφατα ενημερωμένα προϊόντα ασφαλείας εκτέθηκαν σε κακόβουλα λογισμικά. Αν και τα Windows 8 αποτέλεσαν επίσης μεγάλο στόχο κακόβουλων λογισμικών, οι χρήστες των Windows XP ήταν έξι φορές πιο ευάλωτοι.

 

Κατά τον Τim Rains, διευθυντή του Microsoft Trustworthy Computing, από τις 8 Απριλίου 2014, που τα Windows XP θα σταματήσουν να λαμβάνουν αναβαθμίσεις ασφαλείας, οι κίνδυνοι σε επίπεδο ασφαλείας που συνδέονται με τη χρήση παλαιού λογισμικού θα αυξηθούν.

 

Η Microsoft δημοσιεύει την συγκεκριμένη έκθεση δύο φορές το χρόνο για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις πιο διαδεδομένες παγκόσμιες και τοπικές απειλές. Το Volume 15 περιλαμβάνει τα νέα δεδομένα από το πρώτο εξάμηνο του 2013.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:10 - 04 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.