ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Rubicon 3D: Ένα οικονομικό τρισδιάστατο scanner

13:34 - 18 Νοε 2013 | Τεχνολογία
Rubicon 3D: Ένα οικονομικό τρισδιάστατο scanner
Η απόδοση πραγματικών αντικειμένων σε τρισδιάστατα μοντέλα αποτελεί μία πολύπλοκη, δαπανηρή διαδικασία. Αυτό σκοπεύει να αλλάξει το Rubicon 3D: ένας απλός, αλλά ταυτόχρονα ισχυρός τρισδιάστατος scanner χαμηλού κόστους, που χρησιμοποιεί μία webcam και λέιζερ για να δημιουργήσει ακριβή τρισδιάστατα μοντέλα αντικειμένων.

Το Rubicon 3D αποτελεί ένα επιτυχημένο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Indiegogo και του Kickstarter, όπου έχει ήδη καλύψει τις απαιτήσεις του (το όριο των 5.000 λιρών που είχε τεθεί) συγκεντρώνοντας ήδη 12.000 λίρες.
Το σύστημα χρησιμοποιεί μία «κανονική» webcam, την οποία πρέπει να παρέχει ο χρήστης, σε συνδυασμό με δύο λέιζερ και μία περιστρεφόμενη βάση, όπου τοποθετείται το αντικείμενο ενδιαφέροντος. Η webcam λαμβάνει εικόνα του αντικειμένου με και χωρίς τη χρήση λέιζερ που «σαρώνουν» την επιφάνειά του. Στη συνέχεια, η βάση περιστρέφεται 45 μοίρες, και η διαδικασία ξαναρχίζει. Μετά από μία σειρά περιστροφών, που έχουν καλύψει κάθε γωνία του αντικειμένου, το λογισμικό που συνοδεύει το σύστημα συγκρίνει τις εικόνες και καταλήγει σε «συμπέρασμα» για το σχήμα του αντικειμένου.
Το μοντέλο που καταλήγει μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκτύπωση σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η διαδικασία μίας πλήρους σάρωσης διαρκεί περίπου τρία λεπτά. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στο μέγεθος των αντικειμένων που μπορεί να σαρώσει, καθώς μπορούν να είναι διαμέτρου μέχρι 160 χιλιοστών και ύψους 250. Επίσης, το γεγονός ότι ο χρήστης πρέπει να παρέχει την webcam μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της σάρωσης, αναλόγως της ανάλυσης και της ποιότητας της κάμερας εν γένει.

Ωστόσο, θεωρείται ότι το Rubicon 3D μπορεί να έχει μεγάλη επιτυχία στην αγορά, καθώς το κόστος του (ένας backer του προγράμματος στο Kickstarter αποκτά ένα πλήρες κομμάτι με το συνοδευτικό λογισμικό μέσω του ποσού των 199 λιρών) είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων παρεμφερών ανταγωνιστών, ενώ είναι απλό στη χρήση.
Οι κατασκευαστές του είναι οι Ρόμπερτ Μίκελσον και Γκραντ Κοξ, που εδρεύουν στη Ρίγα της Λετονίας. Όπως αναφέρουν, διαπραγματεύονται ήδη με κατασκευαστές στην Κίνα, τη Μαλαισία και τη Λετονία για την κατασκευή ενός νέου πρωτοτύπου και στη συνέχεια την παραγωγή 500 κομματιών.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:44 - 18 Νοε 2013

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.