ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eιδικά γυαλιά για τυφλούς κατασκευασμένα από Έλληνα μαθητή

10:45 - 10 Σεπ 2014 | Τεχνολογία
Δεν έχει καν τελειώσει το σχολείο και όμως η εφεύρεσή του βραβεύτηκε σε διαγωνισμό νέων της Google, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 καλύτερων εργασιών στην Ευρώπη και των 32 σε ολόκληρο τον κόσμο!
Πρόκειται για τον 17χρονο Άγγελο Γκέτση από την Άρτα, ο οποίος δημιούργησε ειδικά γυαλιά, που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να αντικαταστήσει το λευκό μπαστούνι των τυφλών.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για γυαλιά που έχουν αισθητήρες υπερήχων, οι οποίοι αναγνωρίζουν τα εμπόδια και ειδοποιούν -με δονήσεις- το άτομο με προβλήματα όρασης, που τα φορά.

Η εφεύρεσή του με την ονομασία P.E.ACE (Portable Evasive AssistanCE), διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό της Google, Science Fair 2014, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών, αποσπώντας το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα.

Να σημειωθεί, ότι, στην Ελλάδα οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης ανέρχονται σε περίπου 22.000, αντιπροσωπεύοντας το 0,21% του συνολικού πληθυσμού.
Η φιλοσοφία του Άγγελου; "Όσο μικρός σε ηλικία κι είναι κανείς, απ’ όπου κι αν προέρχεται, μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Έθνους", όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο.

"Είχα δει τον έλληνα μαθητή που είχε καταφέρει πέρυσι να μπει στους 15 φιναλίστ παγκοσμίως με την εφεύρεση του γαντιού που βοηθούσε στην κίνηση. Με ενέπνευσε και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα κι εγώ να δημιουργήσω κάτι για να κάνω τη ζωή ανθρώπων με προβλήματα καλύτερη. Αλλωστε πάντα πίστευα ότι η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας".

Έκτοτε πειραματίστηκε με διάφορες ιδέες ώσπου κατέληξε στα ειδικά γυαλιά για τους τυφλούς:

"Ψάχνοντας είδα ότι η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες σ’ αυτό τον τομέα" λέει.

Αν και ο ίδιος δεν γνωρίζει κάποιον τυφλό από το κοινωνικό ή οικογενειακό του περιβάλλον, επιθυμία του είναι η εφεύρεσή του να χρησιμοποιηθεί ώστε να διευκολύνει όσους την έχουν ανάγκη.

Όπως λέει, το πάθος του για την τεχνολογία ξεκίνησε στα 13 του χρόνια.

"Έκανα αναζητήσεις μόνος μου στο Ίντερνετ, παρακολουθούσα διαδικτυακά σεμινάρια από ξένα πανεπιστήμια. Ανακάλυψα ότι με ενδιέφερε περισσότερο η ιδέα να δημιουργήσω κάτι παρά να παίζω με κάτι που κάποιος άλλος είχε ήδη δημιουργήσει" αναφέρει.
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.