ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοφιλέστατα στους χρήστες παραμένουν τα Windows XP

13:50 - 17 Οκτ 2014 | Τεχνολογία
Δημοφιλέστατα στους χρήστες παραμένουν τα Windows XP
Τα Windows XP εξακολουθούν να είναι "αγαπημένο" λειτουργικό των χρηστών, παρόλο που η Microsoft δεν τα υποστηρίζει πια, κάτι που τα καθιστά φυσικά Νο 1 στόχο για κυβερνοαπάτες.

 

 

Πάνε 13 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν για πρώτη φροά τα Windows XP κι έξι μήνες από τότε που η Microsoft σταμάτησε να υποστηρίζει το συγκεκριμένο λογισμικό, ωστόσο η χρήση του παραμένει ευρέως διαδεδομένη, στοιχείο που προσελκύει τους hackers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NetMarketShare, το 24% του παγκόσμιου αριθμού υπολογιστών συνεχίζει να χρησιμοποιεί Windows XP, ενώ σε πολλές περιπτώσεις botnet η πλειοψηφία των υπολογιστών έχουν το εν λόγω λειτουργικό σύστημα.

Μάλιστα, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, φαίνεται πως το ποσοστό έχει παρουσιάσει ελάχιστη μεταβολή, όπως έδειχνε αντίστοιχη έρευνα της εταιρίας ασφαλείας Qualys

bp4_1.png

"Παράθυρο" σε 500.000 λογαριασμούς τα ληγμένα Windows XP 

Αν και η Microsoft έχει γνωστοποιήσει ήδη από τον Απρίλιο ότι δεν θα συνεχίσει την υποστήριξη του 13 ετών λειτουργικού της συστήματος, πολλοί είναι εκείνοι οι υπολογιστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που το έχουν εγκατεστημένο και το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι κυβερνοεγκληματίες και, φυσικά, το εκμεταλλεύονται δεόντως, όπως άλλωστε δείχνουν και σχετική έρευνα της εταιρείας ασφαλείας Proofpoint.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Proofpoint εντόπισε Ρώσους hackers που είχαν υπό τον έλεγχό τους ένα δίκτυο botnet που αποτελούνταν από 500.000 χακαρισμένους υπολογιστές, με την πλειοψηφία τους να βρίσκονται εντός του εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το κακόβουλο λογισμικό που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν το Qbot, το οποίο μπορεί να προσθέτει κάθε νέο μολυσμένο υπολογιστή σε ένα δίκτυο botnet, που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο από έναν κατάλληλα καταρτισμένο κυβερνοεγκληματία. Με τη χρήση του botnet θα μπορούσε κανείς να μεταφέρει κλεμμένα δεδομένα και να κάνει παράνομη είσοδο σε οργανισμούς.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:33 - 17 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.