ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ετήσια εξοικονόμηση €380 εκατ. αν αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες

14:00 - 13 Ιουν 2015 | Τεχνολογία
Ετήσια εξοικονόμηση €380 εκατ. αν αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες
Σημαντική εξοικονόμηση κόστους - που μόνο από την υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής στο Δημόσιο φτάνει ετησίως τα €380 εκατ. - μπορεί να φέρει στη δημόσια διοίκηση η περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Πέραν της εξοικονόμησης κόστους, που στην παρούσα συγκυρία αποτελεί το “χρυσό δισκοπότηρο” για το Δημόσιο, η ευρύτερη αξιοποίηση των ΤΠΕ συνιστά το σημείο - κλειδί για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση των εξαγωγών, την ενδυνάμωση της διαφάνειας, αλλά και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεις εργασίας.

Για παράδειγμα, μια αύξηση κατά 100% στη διάδοση των ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας κατά 25 θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας (από την 56η στην 31η θέση) και κατά 33 θέσεις σε όρους διαφάνειας (από την 80η στη 47η), καθώς και στη δημιουργία 6.332 νέων επιχειρήσεων. Επίσης, για κάθε 1.000 άτομα, τα οποία βελτιώνουν το επίπεδο e-skills που διαθέτουν, μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση των εγχώριων εξαγωγών κατά €13,9 εκατ., καθώς και η δημιουργία 72 νέων επιχειρήσεων.

Εξάλλου, η υιοθέτηση ΤΠΕ από τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνει την πιθανότητα καινοτομίας κατά περίπου 4-9 ποσοστιαίες μονάδες και διευκολύνει σημαντικά τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, καθώς αυξάνει τη πιθανότητα εξαγωγών κατά περίπου 1,5 - 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή υπογραφή, η σημασία της αναδεικνύεται περαιτέρω, κατά τη σύγκριση με άλλους μηχανισμούς εξοικονόμησης κόστους, που χρησιμοποιήθηκαν από το δημόσιο τομέα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης τα τελευταία 4 χρόνια. Για παράδειγμα, η δημοσιονομική επίδραση των προγραμμάτων κινητικότητας και απολύσεων, που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στον δημόσιο τομέα (15.000 εργαζόμενοι), είναι μετά βίας €100 εκατ.

Κάποιοι αριθμοί δε αποτελούν, από μόνοι τους, μια καθαρή ένδειξη ότι η διάδοση τέτοιων λύσεων στο δημόσιο τομέα - ακόμα και αν εφαρμοστούν εν μέρει - είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τις μειώσεις προσωπικού. Για παράδειγμα, το συνολικό ετήσιο κόστος εκτύπωσης των δημοσίων εγγράφων ανέρχεται σε €12,1 εκατ., το σκανάρισμα εγγράφων κοστίζει σε ετήσια βάση €3,6 εκατ., η αρχειοθέτηση €181,5 εκατ., ενώ η αποστολή φαξ €3,63 εκατ.

* Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη μελέτη με τίτλο “Η Υιοθέτηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η Ψηφιακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα”, την οποία παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Πηγή: ΣΕΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 17:17 - 13 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.