ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καινοτόμες Δράσεις στον τομέα της Κβαντικής Τεχνολογίας

14:30 - 23 Μαρ 2016 | Τεχνολογία
Στο ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο των επιστημών του 21ου αιώνα, η κβαντική τεχνολογία βρίσκεται σαφώς στην πρωτοπορία της γνώσης και των εφαρμογών των σχετικών με τις θεμελιώδεις ιδιότητες της ύλης. Εκτός από την πολύ μεγάλη σημασία για τη βασική έρευνα, οι κβαντικές τεχνολογίες έχουν ήδη αναδείξει ένα σαφές δυναμικό για σημαντικές καινοτόμες εφαρμογές σε πεδία όπως της πληροφορικής, των ηλεκτρονικών δομών, των μεταϋλικών, της φωτονικής.

Οι κβαντικές τεχνολογίες δίνουν μια ιδιαίτερη ευκαιρία αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού των δύο χωρών. Προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για τη Ρωσία όσο και την Ελλάδα, λόγω των σημαντικών ερευνητικών κέντρων που ήδη διαθέτουν και την προθυμία των βασικών παραγόντων σε αυτό τον τομέα να εργαστούν από κοινού.

 

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Παιδείας (Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας /Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016, σχεδιάζει τη διεξαγωγή μιας επιστημονικής διημερίδας στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» την 1η Απριλίου 2016.

 

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί το πρώτο στάδιο διμερούς συνεργασίας που έχει ως στόχο την προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα αυτό, καθώς και την συνεργασία με την βιομηχανία, απαραίτητο εταίρο για να πραγματοποιηθούν οι υποσχόμενες τεχνολογικές προκλήσεις των κβαντικών τεχνολογιών.

 

Οι τέσσερις θεματικές προτεραιότητες στις οποίες θα βασιστεί το πρόγραμμα συνεργασίας είναι οι ακόλουθες:

  • Κβαντικά Υλικά και Μεταϋλικά
  • Κβαντική Ηλεκτρονική
  • Κβαντική Πληροφορία
  • Φωτονική

Τελικός στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι η διαμόρφωση πρότασης που θα περιγράφει το πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών. Η εκδήλωση συντονίζεται από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (καθ. Δ. Χαραλαμπίδης, σε συνεργασία με τον καθ. Γ. Τσιρώνη από το Παν/μιο Κρήτης). Συμμετέχουν επίσης το ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” (καθ. Γ. Σαββίδης) και από ρωσικής πλευράς το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής και Μαθηματικών της Μόσχας (καθ.K. Arutyunov), το Ρωσικό Κέντρο Κβαντικής Έρευνας καθώς και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας MISIS (καθ. A. Ustinov).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.