ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Συγκροτεί Task Force για τις ψευδείς ειδήσεις στο Διαδίκτυο

19:51 - 14 Νοε 2017 | Τεχνολογία
ΕΕ: Συγκροτεί Task Force για τις ψευδείς ειδήσεις στο Διαδίκτυο
“Φρένο” στη διάδοση ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο και την παραπληροφόρηση μέσω του Internet, επιχειρεί να βάλει η Ευρώπη. Δεδομένου ότι η ροή πληροφοριών και η παραπληροφόρηση έχει καταστεί σχεδόν ανεξέλεγκτη, η Ένωση αναζητά τα κατάλληλα εργαλεία για τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στο Διαδίκτυο και τη διαχείριση των πληροφοριών που λαμβάνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή αποφάσισε, χθες, τη συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, στην οποία θα μετέχουν πανεπιστήμια, διαδικτυακές πλατφόρμες, μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, η Ένωση, μέσω της νεοσύστατης Task Force και της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης που ξεκινά, θα καταλήξει σε μια ενιαία στρατηγική για την αντιμετώπιση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, που θα παρουσιάσει την Άνοιξη του 2018.

Η Επιτροπή καλεί τους εμπειρογνώμονες να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας στην ομάδα υψηλού επιπέδου, η οποία θα παρέχει συμβουλές για την εκτίμηση της έκτασης του φαινομένου, τον καθορισμό των ρόλων και των ευθυνών των ενδιαφερόμενων μερών, την αποτύπωση της διεθνούς διάστασης, την εξέταση των θέσεων που διακυβεύονται και τη διατύπωση συστάσεων. Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων είναι ανοικτή έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η ομάδα εμπειρογνωμόνων αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της τον Ιανουάριο του 2018.

Δημόσια διαβούλευση
Οι πολίτες, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, οι ερευνητές και οι δημόσιες αρχές, καλούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους στη σχετική δημόσια διαβούλευση έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Η διαβούλευση θα συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τις δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν, ώστε να δοθούν στους πολίτες μέσα για να εντοπίζουν τις αξιόπιστες και επαληθευμένες πληροφορίες.

Η διατύπωση απόψεων αφορά τρεις βασικούς τομείς:

Την έκταση του προβλήματος, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη τις ψευδείς ειδήσεις, κατά πόσον έχουν επίγνωση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και κατά πόσον εμπιστεύονται τα διάφορα μέσα.

Την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ήδη λάβει οι πλατφόρμες, οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, καθώς και των θέσεων σχετικά με τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών.

Τις πιθανές μελλοντικές δράσεις για την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε αξιόπιστες και επαληθευμένες πληροφορίες, καθώς και για την πρόληψη της διάδοσης της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Το σκεπτικό
Η διάδοση ειδήσεων, που παραπλανούν εσκεμμένα τους αναγνώστες, αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για τη λειτουργία των δημοκρατιών μας, γεγονός που επηρεάζει την αντίληψη των πολιτών για την πραγματικότητα.

Τον Ιούνιο του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από την Επιτροπή να προβεί σε εις βάθος ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και του νομικού πλαισίου όσον αφορά τις ψευδείς ειδήσεις και να εξετάσει τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης για τον περιορισμό της διάδοσης και της εξάπλωσης ψευδούς περιεχομένου. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα και συμπεριέλαβε την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο στο πρόγραμμα εργασίας για το 2018 της Επιτροπής. 

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, τον Ιανουάριο του 2018 αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τις ψευδείς ειδήσεις, το Μάρτιο θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης και της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, ενώ τον Απρίλιο η έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.