ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κι εσείς φορτίζετε το smartphone σας με λάθος τρόπο;

07:50 - 04 Ιαν 2018 | Τεχνολογία
Κι εσείς φορτίζετε το smartphone σας με λάθος τρόπο;
Ξέρετε πώς να διατηρήσετε την μπαταρία του τηλεφώνου σας υγιή; Μάλλον όχι. Μάλιστα, πιθανότατα επιταχύνετε το θάνατό της με τον τρόπο που τη φορτίζετε.

Φορτίζετε το smartphone σας μέχρι το 100%; Το αφήνετε να φορτίζει όλη τη νύχτα; Το αφήνετε να αποφορτιστεί πλήρως; Όλες αυτές οι συνήθεις πρακτικές μπορούν να συντομεύσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, σύμφωνα με την εταιρεία Cadex, η οποία κατασκευάζει συσκευές που ελέγχουν την ποιότητα των μπαταριών.

Το θέμα της επέκτασης της ζωής των μπαταριών ανακινήθηκε προσφάτως, μετά το «σκάνδαλο» με την Apple, η οποία αποκάλυψε ότι επιβραδύνει τα iPhones με υποβαθμισμένες μπαταρίες, ώστε οι συσκευές να μην κλείνουν απροσδόκητα.

Σύμφωνα με την Cadex και τον ιστότοπο Battery University (Πανεπιστήμιο… Μπαταρίας), αποδεικνύεται ότι για να επεκτείνετε τη ζωή μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου -τον  τύπο που χρησιμοποιούν τα smartphones- πρέπει να την διατηρείτε σε συγκεκριμένα ποσοστά φόρτισης.

Ακολουθούν τα «do’s & dont’s» της φόρτισης:

Ο καλύτερος τρόπος για να φορτίσετε το τηλέφωνό σας είναι λίγο τη φορά, όποτε έχετε ευκαιρία

Απλώς συνδέστε το στο φορτιστή όποτε μπορείτε, έστω και αν είναι για λίγα λεπτά, και θα είστε εντάξει. «Οι μερικές φορτίσεις δεν προκαλούν κακό», τονίζει το Πανεπιστήμιο Μπαταρίας.

Μην αποφορτίζετε πλήρως το τηλέφωνό σας πριν το συνδέσετε

Οι αποκαλούμενες «βαθιές αποφορτίσεις», οι οποίες συμβαίνουν όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας έως ότου απομείνει μόνο ένα μικρό μέρος της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, την φθείρουν. Μάλιστα η Samsung συμφωνεί με τη συμβουλή αυτή και συνιστά στους καταναλωτές να μην αφήνουν τα τηλέφωνά τους να αποφορτίζονται πλήρως.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας σας μεταξύ 65% και 75%

Σύμφωνα με την Cadex, οι μπαταρίες σας θα έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αν διατηρούνται φορτισμένες μεταξύ 65% και 75% ανά πάσα στιγμή. Είναι σαφώς ανέφικτο να κρατάτε πάντα τη μπαταρία σας ανάμεσα σε αυτά τα επίπεδα, αλλά τουλάχιστον τώρα γνωρίζετε ποιο είναι το ιδανικό!

Εάν δεν μπορείτε να πετύχετε το παραπάνω, προσπαθήστε να διατηρήσετε το επίπεδο φόρτισης μεταξύ 45% και 75%

Η δεύτερη καλύτερη «περιοχή» φόρτισης για τις μπαταρίες των smartphones είναι μεταξύ 45% και 75%. Ένα φάσμα πολύ πιο ρεαλιστικό για την καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς. Έχετε πάντως περιθώρια- σύμφωνα με τους ειδικούς, αν διατηρείτε το επίπεδο φόρτισης του τηλεφώνου σας μεταξύ 25% και 75%, πιθανόν να μην προκαλέσετε μακροπρόθεσμη ζημιά.

Ποτέ μην φορτίζετε πλήρως την μπαταρία σας - και ιδιαίτερα όταν είναι σχεδόν άδεια

Η φόρτιση της μπαταρίας σας από ένα χαμηλό 25% έως το 100% θα μειώσει την χωρητικότητά της και θα τη διάρκεια ζωής της.

Μάλιστα, η πλήρης φόρτιση αποτελεί  κακή ιδέα σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μπαταρίας, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου «δεν χρειάζεται να φορτιστούν πλήρως, ούτε είναι καλό να το κάνουν», επειδή η υψηλή τάση «ζορίζει» την μπαταρία και την φθείρει μακροπρόθεσμα.

Είναι καλύτερο να μην φορτίζετε το τηλέφωνό σας ολόκληρη τη νύχτα

Εάν η φόρτιση μέχρι το 100% προκαλεί ζημιά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας, τότε η ολονύχτια φόρτιση σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα.

Αποσυνδέστε το τηλέφωνό σας μόλις φτάσει το 100%

Τελευταία τροποποίηση στις 09:03 - 04 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.