ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα παιδιά δεν παίζουν-Η Γαλλία απαγορεύει τα κινητά στα σχολεία

11:30 - 27 Ιαν 2018 | Τεχνολογία
Τα παιδιά δεν παίζουν-Η Γαλλία απαγορεύει τα κινητά στα σχολεία
Πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης χαρακτηρίζοντας το θέμα «ζήτημα δημόσιας υγείας».

Αν και τα κινητά τηλέφωνα είναι ήδη απαγορευμένα στις γαλλικές σχολικές τάξεις, από τον Σεπτέμβριο του 2018 οι μαθητές δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ούτε στα διαλείμματά τους στη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

«Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά δεν παίζουν καθόλου στα διαλείμματα. Όλα κάθονται με το κινητό στο χέρι και από εκπαιδευτικής απόψεως, αυτό είναι πρόβλημα» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκιέ.

Προσπάθειες για να περιοριστεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά έχουν γίνει πολλές, και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπως αυτή του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, το 2006.

Ωστόσο, αυτή συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των γονιών που παραπονέθηκαν ότι δεν θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους.

Τελικά η γενική απαγόρευση ήρθη από τον διάδοχο του Μπλούμπεργκ, Μπιλ ντε Μπλάζιο το 2015, οπότε πλέον τα σχολεία είτε ακολουθούν τις εντολές του διευθυντή της μονάδας είτε τη γενική πολιτική, η οποία προβλέπει ότι οι μαθητές μπορούν να έχουν μαζί τους τα κινητά τους, αλλά
αυτά δεν πρέπει να φαίνονται. 

Σε όλη αυτή την υπόθεση, υπάρχει και η παράμετρος της επίδοσης του μαθητή. Σύμφωνα με έρευνα του London School of Economics το 2015, τα σχολεία που απαγόρευσαν την χρήση κινητών τηλεφώνων είδαν καλύτερες επιδόσεις από τους μαθητές τους κατά 6,4%.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα λειτουργήσει η απαγόρευση στη Γαλλία, όμως όλοι αντιδρούν: οι ενώσεις των διδασκόντων, οι γονείς και φυσικά οι μαθητές.

Οι μεν δάσκαλοι φοβούνται ότι θα πρέπει να ελέγχουν αν οι μαθητές έχουν αφήσει τα κινητά τους στο σπίτι, οι δε γονείς ανησυχούν πώς θα γίνεται η φύλαξη των κινητών που θα εντοπίζονται στα σχολεία και πώς θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους.

Πάντως, οι αντιδράσεις δεν φαίνεται να πτοούν τον Μπλανκιέ: «Στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αφήνουμε τα κινητά μας σε ένα ντουλάπι πριν μπούμε στην αίθουσα. Μου φαίνεται ότι είναι εφικτό να γίνει σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, ακόμη και σε σχολική τάξη» είχε σχολιάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:22 - 27 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.