ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αθήνα μπαίνει στον ψηφιακό δρόμο

13:10 - 30 Ιαν 2018 | Τεχνολογία
Η Αθήνα μπαίνει στον ψηφιακό δρόμο
Ευκολίες για την εξυπηρέτηση των δημοτών, απλοποίηση διαδικασιών και βελτίωση της πρόσβασης στη διοίκηση περιλαμβάνει ο οδικός ψηφιακός χάρτης της Αθήνας που παρουσίασε χτες, Δευτερα, σε εκδήλωση στο νεόδμητο Σαράφειο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός  της πρωτεύουσας, που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, αφορά στο τρίπτυχο «υπηρεσίες, πολίτης, επιχειρήσεις».

 Ήδη, όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, ο Δήμος έχει διανύσει μια σπουδαία πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενθάρρυνση της τεχνολογικής καινοτομίας.

Τι έχει γίνει;

Το 2013 εφαρμόστηκε η εκτέλεση του προϋπολογισμού σε ζωντανό χρόνο, η υιοθέτηση ανοιχτού λογισμικού στο εσωτερικό του δήμου και η δημιουργία του Κέντρου Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης.

Το 2014 δημιουργήθηκε το Innovathens κι έκτοτε έχει υποδεχτεί περί τις 100.000 ωφελούμενους σε θέματα επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης, με έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές.

Το 2015 οι παιδικοί σταθμοί του δήμου εξυπηρετούν με ηλεκτρονικές εγγραφές πάνω από 600 αιτούντες θωρακίζοντας με αξιοπιστία και διαφάνεια την διαδικασία επιλογής.

Βελτιώσεις στην καθημερινότητα

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων ψηφιακές υπηρεσίες βελτιώνουν την καθημερινότητα του δημότη.

Π.χ.: Η ηλεκτρονική υπογραφή που εφαρμόζεται σε όλη την αλυσίδα της δημοτικής διοίκησης και επιτρέπει στη δήμο να διακινεί ηλεκτρονικά το 80% των εγγράφων, μαζί με πολλά έγγραφα της καθημερινής λειτουργίας.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές(www.cityofathens.gr/khe/pliromes) που δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες να πληρώνουν με ένα κλικ όλες τις υποχρεώσεις τους. Ήδη στους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος, το 20% των πληρωμών γίνεται ηλεκτρονικά με στόχο σε 12 μήνες το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί στο 60%.

Τέλος οι ηλεκτρονικές εγγραφές, (www.cityofathens.gr/khe/aitiseis/idiotes) σε παιδικούς σταθμούς του δήμου που εξυπηρετούν πάνω από 6.000 πολίτες, θωρακίζοντας με αξιοπιστία και διαφάνεια τη διαδικασία επιλογής.

Επίσης στον ψηφιακό χάρτη έχει ενταχθεί η πλατφόρμα «Νοιάζομαι», που διασυνδέει όλες τις ιατρικές και κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων και παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες στους ωφελούμενους. Μέσω του «Νοιάζομαι», όπως διευκρινίστηκε, έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 70.000 συμπολίτες μας, λαμβάνοντας 20 διαφορετικές υπηρεσίες. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του «Athens Partnership».

Παράλληλα, υπάρχει ήδη και λειτουργεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης αθλουμένων που μετράει ήδη 1.800 εγγεγραμμένους στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να επεκταθεί και στα 14 γυμναστήρια του δήμου εξυπηρετώντας συνολικά περίπου 12.000 αθλούμενους.

Αναφερθείς στην ηλεκτρονική στάθμευση (http://mycitypass.gr/) ο κ. Καμίνης διευκρίνισε ότι επιτρέπει στους χρήστες του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης να εντοπίζουν την θέση του αυτοκινήτου τους και να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης ηλεκτρονικά.

Ψηφιακή πρωτοπορία

Όπως σημείωσε ο Chief Digital Officer  του Δήμου, Κωνσταντίνος Χαμπίδης, μιλώντας στο Reporter.gr περισσότεροι από 10.000 δημότες θα εκπαιδευτούν μέσα από τα προγράμματα του Innovathens, των Ανοικτών Σχολείων και του προγράμματος που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft στη νέα δημοτική δομή «Λέλα Καραγιάννη».  

Ο κ. Χαμπίδης είναι ο πρώτος στην Ελλάδα, με αρμοδιότητες την ανάπτυξη του δυναμικού της Αθήνας στην ψηφιακή τεχνολογία.

Επίσης, ο Δήμος έχει προχωρήσει στην συγκρότηση Ψηφιακού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της χώρας και πανεπιστημιακά ιδρύματα με στόχο την ενίσχυση της πόλης με τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για να μπορεί ο πολίτης να απολαμβάνει την πόλη του.

Παράλληλα, η διοίκηση του Δήμου ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην Αθήνα για την περαιτέρω ενίσχυση της ενσύρματης και ασύρματης ευρυζωνικότητας, με στόχο τουλάχιστον το 30% των κατοίκων της Αθήνας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50Mbps μέχρι το τέλος του 2018.

Στην παρουσίαση του οδικού χάρτη για την ψηφιακή Αθήνα 2018 συμμετείχε και η Catherine Oliver επικεφαλής της ομάδας Μέσων και Ψηφιακής Στρατηγικής του οργανισμού Bloomberg Associates, η οποία αναφέρθηκε στην τεχνογνωσία που μοιράστηκε με τον δήμο κατά την δημιουργία του οδικού χάρτη υπογραμμίζοντας τις παγκόσμιες καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν άπω τη δημοτική αρχή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.