ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουηδία: Η Silicon Valley της Ευρώπης

09:00 - 08 Φεβ 2018 | Τεχνολογία
Σουηδία: Η Silicon Valley της Ευρώπης
Τι κοινό έχουν το Spotify, το Minecraft και το Candy Crush;

Έχουν όλα φτιαχτεί στην Σουηδία. Επίσης οι συνιδρυτές του Skype ήταν Σουηδοί και το SoundCloud ξεκίνησε από τη Στοκχόλμη πριν μετακομίσει στο σημερινό του σπίτι στο Βερολίνο. Με άλλα λόγια η Σουηδία φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη και μάλιστα χαρακτηρίζεται ως δεύτερη μεγαλύτερη τεχνολογική πρωτεύουσα μετά τη Silicon Valley.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τρεις είναι οι βασικοί άξονες που βοηθούν την ανάπτυξη της νεοφυούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας στην Σουηδία.

1. Φορολογία

Οι έρευνες δείχνουν πως  οι χώρες με πολυσχιδείς και μεγάλες κρατικές δομές αλλά και υψηλή φορολογία αποτυγχάνουν στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων. Ωστόσο η Σουηδία αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Μπορεί οι κρατικές δαπάνες της Σοηδίας να είναι πολύ μεγαλύτερες από το μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο αποσκοπούν σε μεγάλο βαθμό στη διάχυση της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερο από το 60% της χώρας έχει πρόσβαση σε μια τεράστια ταχύτητα διαδικτύου που ξεπερνά τα 100 megabits και η σουηδική κυβέρνηση θέλει να δώσει αυτή την πρόσβαση στο 90% του πληθυσμού μέχρι το 2020.

2. Ιδιωτικοποιήσεις  

Την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης η Σουηδία έκανε ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωσε πολλά επαγγέλματα. Σε αυτό περιλαμβάνονται τομείς όπως τα ταξί, η ηλεκτρική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι σιδηροδρομικές μεταφορές και οι αεροπορικές ταξιδιωτικές υπηρεσίες εσωτερικού.

Έτσι οι φορολογικές επιβαρύνσεις άρχισαν να μειώνονται, ιδίως ο φόρος εταιρειών, ο οποίος σήμερα έχει υποχωρήσει στο 22% από 52% το 1990.

3. Εμπιστοσύνη και φερεγγυότητα

Ένα κομβικό συστατικό για την επιτυχία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Σουηδίας είναι η εμπιστοσύνη και η φερεγγυότητα που αποτελούν κομμάτι της σουηδικής κουλτούρας. Οι Σουηδοί έχουν βαθιά εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό, γεγονός που εξηγεί το γιατί η πλειοψηφία εμπιστεύεται την κυβέρνηση να δαπανήσει τα χρήματά τους σε διάφορες υποδομές και δραστηριότητες (μια εκ των οποίων είναι και η επιχειρηματικότητα). Αυτό το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ωφελεί το επιχειρηματικό πνεύμα εν γένει.

iSpJviZ8 i1tq8MWw0qN1brgMKNnCADibdkjowQWs5Y

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.