ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mobile internet στη διάρκεια των πτήσεων το 2018 στην Ευρώπη

17:06 - 07 Φεβ 2018 | Τεχνολογία
Mobile internet στη διάρκεια των πτήσεων το 2018 στην Ευρώπη
Ένα βήμα πριν από τη χρήση mobile internet στη διάρκεια των πτήσεων βρίσκεται η Ευρώπη, με τη χρήση του Διαδικτύου στους αιθέρες να αλλάζει τα δεδομένα στην αεροπορική αγορά. Deutsche Telekom, Inmarsat και Nokia ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αερομεταφορών (ΕΑΝ), που θα παρέχει γρήγορη ευρυζωνική πρόσβαση εν πτήση. Μάλιστα, η British Airways, μέρος του ομίλου IAG, θα είναι ο πρώτος εμπορικός πελάτης των νέων υπηρεσιών.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αερομεταφορών, το οποίο δοκιμάστηκε και είναι έτοιμο προς χρήση το 1ο εξάμηνο του 2018, συνιστά τεχνολογικό ορόσημο για την Ευρώπη: είναι το πρώτο στον κόσμο ενοποιημένο δίκτυο, που συνδυάζει τη δορυφορική τεχνολογία S-band και συμπληρωματικά την επίγεια τεχνολογία LTE και αποτελείται από 300 σταθμούς βάσης στο σύνολο των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ολοκλήρωση του δικτύου ακολουθεί την επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου EAN του Inmarsat το περασμένο καλοκαίρι, η οποία, από τότε, έχει εξεταστεί εκτενώς σε τροχιά και έχει λειτουργήσει πλήρως από το Σεπτέμβριο του 2017.

Εξυπηρετώντας τον κλάδο των αερομεταφορών και τους επιβάτες, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αεροπορίας είναι ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό επίτευγμα και ένα πραγματικά καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Παρέχει απρόσκοπτη διασύνδεση σε σχέση με τη γη και το νερό και προσφέρει υπηρεσίες υψηλού εύρους ζώνης στους επιβάτες, που σήμερα υπερβαίνουν την ταχύτητα σύνδεσης 75 Mbit/s στο αεροσκάφος. Κι αυτό γιατί οι αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία δεν μοιράζονται τη χωρητικότητα του δικτύου με άλλους πελάτες εκτός της αεροπορίας. Με τη λειτουργία του δικτύου, οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα, να μοιράζονται εικόνες και να μεταφέρουν περιεχόμενο με υψηλό εύρος ζώνης σε εντυπωσιακές ταχύτητες.

Το EAN έχει, επίσης, σχεδιαστεί για να ικανοποιεί όχι μόνο τη σημερινή, αλλά και τη μελλοντική ζήτηση, καθώς το ολοκληρωμένο δίκτυο εδάφους LTE είναι πλήρως κλιμακωτό για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας τα επόμενα χρόνια.

Βιομηχανία αερομεταφορών

Το Ευρωπαϊκό Αεροπορικό Δίκτυο θα είναι διαθέσιμο για τις αεροπορικές εταιρείες, που θα το προσφέρουν εμπορικά από το 1ο εξάμηνο του 2018. Η υπηρεσία έχει δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια αρκετών πτήσεων. Οι δοκιμαστικές πτήσεις επιβεβαίωσαν ότι το EAN ανταποκρίνεται στις πρακτικές σχεδιαστικές επιδόσεις του, παρέχοντας μια ασύγκριτη απόδοση χαμηλής καθυστέρησης μικρότερη από 100 ms.

Ο όμιλος International Airlines Group (IAG), στον οποίο ανήκουν αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways, η Iberia, η Aer Lingus και η Vueling, είναι ο πιλοτικός πελάτης της νέας υπηρεσίας και έχει ήδη ξεκινήσει την εγκατάσταση του εξοπλισμού του EAN σε αεροσκάφη.

Ελληνική συμμετοχή

Ο όμιλος ΟΤΕ έχει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου ΕΑΝ, καθώς ανέλαβε την εγκατάσταση και λειτουργία της επίγειας δορυφορικής υποδομής του νέου δικτύου. Ο δορυφορικός σταθμός, που εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στη Νεμέα, αποτελεί το σημείο διασύνδεσης με το δορυφόρο του Inmarsat. Όσον αφορά στην υλοποίηση του επίγειου δικτύου του European Aviation Network, η COSMOTE ανέλαβε την κάλυψη του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:28 - 07 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.