ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να καταλάβετε αν το smartphone σας παρακολουθείται

09:00 - 06 Μαρ 2018 | Τεχνολογία
Πώς να καταλάβετε αν το smartphone σας παρακολουθείται
Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνοουντεν για τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA, εντός και εκτός ΗΠΑ, τον Ιούνιο του 2013 συντάραξαν τα νερά της παγκόσμιας κοινότητας καταδεικνύοντας πως τα κινητά τηλέφωνα μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε συσκευές παρακολούθησης για ηλεκτρονικό «φακέλωμα».

Συγκριμένα, στην εποχή της συνεχούς τεχνολογικής ανάπτυξης το ζήτημα της παραβίασης της ιδιωτικότητας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα κοινό και ειδικούς, καθώς τα κινητά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Κίνδυνοι και απειλές

Τα smartphones, μπορεί να μολυνθούν από προγράμματα malware, για να μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με το σημείο όπου βρίσκεται ο ίδιος ο χρήστης ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται σε «κατάσταση πτήσης» ή είναι απενεργοποιημένα, καθώς εκτός από συσκευές επικοινωνίας και αποτελούν και συσκευές GPS. Παράλληλα η τεχνολογία έχει καταστήσει, όχι μόνο εφικτή, αλλά αρκετά απλή και σχετικά οικονομική την ιδιωτική παρακολούθηση τηλεφώνων.

Τα σημάδια ότι μια συσκευή παρακολουθείτε

Οι ειδικοί επισημαίνουν τα εξής χαρακτηριστικά σημάδια που προειδοποιούν για την παραβίαση της ιδιωτικότητας:

  • Το κινητό συμπεριφέρεται γενικά περίεργα, σαν να παίρνει μόνο του πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, η οθόνη φωτίζεται ξαφνικά και χωρίς λόγο. Ανοίγει και κλείνει σε τυχαίες στιγμές. Κάνει περίεργους θορύβους.
  • Η μπαταρία αδειάζει υπερβολικά γρήγορα και απότομα.
  • Αν η κατανάλωση των δεδομένων αυξάνεται χωρίς να έχει αλλάξει συνήθειες ο χρήστης, ενδέχεται το κινητό να έχει πέσει θύμα «κατασκοπικού» software.
  • Αν ένα τηλέφωνο δέχεται μηνύματα με ασυνήθιστους χαρακτήρες και ακατανόητα σύμβολα, δεν αποκλείεται να είναι θύμα παρακολούθησης.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:05 - 06 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.