ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλύτερη θωράκιση μετά το σκάνδαλο της Facebook θέλει η ΕΕ

13:18 - 06 Απρ 2018 | Τεχνολογία
Καλύτερη θωράκιση μετά το σκάνδαλο της Facebook θέλει η ΕΕ
Να βελτιώσει τα μέτρα προστασίας των χρηστών του Διαδικτύου θέλει η ΕΕ με νέα οδηγία που ετοιμάζει για το τέλος Μαΐου, αν και δεν φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει εκείνους που θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται παράνομα προσωπικά δεδομένα.

Οι αποκαλύψεις για τις διαρροές των προσωπικών δεδομένων στην Cambridge Analytica μεσω της Facebook χτύπησαν καμπανάκι στους χρήστες και η ανησυχία αυξάνει περισσότερο από την παραδοχή της Facebook ότι ακόμη δεν γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις της διαρροής.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τέλος Μαΐου αναμένεται η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, αυστηροποιείται το νομικό καθεστώς, έτσι ώστε οι χρήστες να τυγχάνουν καλύτερης προστασίας στο διαδίκτυο, όπως λέει ο Άξελ Φος, ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. «Θα πρέπει να γίνεται σαφές στους χρήστες για ποιο λόγο χρειάζονται οι επιχειρήσεις τα δεδομένα τους» διευκρινίζει. «Συνήθως ζητείται η έγκριση των χρηστών, έτσι ώστε η μεταφορά των δεδομένων να μην είναι δυνατή άνευ ετέρου. Ρυθμίζεται με καλύτερο τρόπο και η ανάληψη ευθύνης».

«Οδηγός» η νέα ευρωπαϊκή οδηγία

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, δηλαδή, όνομα, ημερομηνία γέννησης και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού και αριθμό φορολογικού μητρώου.

Πρόκειται για ομίλους, όπως το Facebook και την Google αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις ή συλλόγους και ιατρεία που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα.

Για τους χρήστες σημαίνει ότι μελλοντικά θα ενημερώνονται καλύτερα για το ποια προσωπικά στοιχεία και σε τι μέγεθος αποθηκεύονται ή γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας. Το νέο είναι ότι θα υπάρχει και ένας αρμόδιος στη χώρα τους, στον οποίο θα μπορούν να αποταθούν. Οι υπηρεσίες προστασίας δεδομένων θα μπορούν να επιβάλουν χρηματικά πρόστιμα μέχρι 20 εκ. ευρώ ή το 4% του παγκόσμιου τζίρου της εταιρείας. «Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία προστασίας δεδομένων είναι ένας οδηγός για το πώς θα πρέπει να γίνεται νόμιμα η διαχείρισή τους», λέει ο Άξελ Φος. «Βέβαια, όποιος παρόλα αυτά τα διαχειρίζεται παράνομα, δεν θα τον εμποδίσει να συνεχίσει να το κάνει».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.