ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριακά θετική η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ

13:23 - 01 Μαϊ 2018 | Τεχνολογία
Οριακά θετική η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ
Σε θετικό έδαφος βρέθηκε η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής (ΕΜΕΑ) κατά το 1ο τρίμηνο του 2018.

Οι πωλήσεις του τομέα στην περιοχή ενισχύθηκαν, αν και μόνο οριακά, κατά 0,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της IDC, το θετικό πρόσημο στις πωλήσεις επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε συνολικά την αγορά σε σταθεροποίηση κατά το εξεταζόμενο διάστημα.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktops, notebooks και workstations) στην ΕΜΕΑ, τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, διαμορφώθηκαν στα 17,5 εκατ. συσκευές. Οι πωλήσεις PCs για επαγγελματική χρήση ενισχύθηκαν -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- κατά 6,2% στη διάρκεια του τριμήνου, κυρίως λόγω της ανανέωσης του εξοπλισμού των επιχειρήσεων στην ΕΜΕΑ.

Στον αντίποδα, η κατηγορία των συσκευών για προσωπική χρήση τερμάτισε το 1ο τρίμηνο του 2018 με αρνητικό πρόσημο, με την πτώση να είναι της τάξης του 5,2% έναντι του 1ου τριμήνου του 2017. Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, αιτία της πτώσης των πωλήσεων στην κατηγορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών για προσωπική χρήση είναι τα υψηλά επίπεδα ωριμότητας και κορεσμού στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης.

Επιμέρους κατηγορίες
Από τα επιμέρους τμήματα της αγοράς, τα notebooks σημείωσαν οριακά αρνητική επίδοση, με τις πωλήσεις τους να υποχωρούν κατά 0,5% το 1ο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η εικόνα σταθεροποίησης που έδωσε η συγκεκριμένη κατηγορία, αποδίδεται στην έντονη ζήτηση επιχειρήσεων και οργανισμών για το mobility. Μάλιστα, η πορεία των πωλήσεων φορητών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση ισορρόπησε στο πρώτο τρίμηνο την αδύναμη επίδοση των συσκευών για προσωπική χρήση. Στο μεταξύ, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές ήταν οι πραγματικοί ηγέτες της αγοράς το εξεταζόμενο τρίμηνο, σημειώνοντας συνολική αύξηση 2,9% στην ΕΜΕΑ σε ετήσια βάση. 

Δυτική Ευρώπη
Από τις επιμέρους γεωγραφικές ζώνες της περιοχής, η Δυτική Ευρώπη είχε το 1ο τρίμηνο μια κακή επίδοση, με την παραδοσιακή αγορά των PCs να περιορίζεται κατά 4,3% σε ετήσια βάση. “Στη Δυτική Ευρώπη, ο εμπορικός τομέας είχε ένα εξαιρετικό τρίμηνο, με ορισμένες υπο-περιοχές μάλιστα να καταγράφουν διψήφια άνοδο. Οι πρόσφατες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και η επικείμενη έναρξη ισχύος του GDPR προκάλεσαν αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, με αποτέλεσμα τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας να προχωρούν σε ανανέωση των συσκευών τους”, αναφέρει η ανάλυση της IDC.

Στο μεταξύ, το 1ο τρίμηνο του 2018, η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατέγραψε άριστα αποτελέσματα, με τις περισσότερες χώρες της περιοχής να παρουσιάζουν υγιή ανάπτυξη, ενώ η Ρωσία ανέφερε τις ισχυρότερες επιδόσεις τόσο σε επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και σε φορητούς υπολογιστές. “Παρά τις επιβληθείσες κυρώσεις στη Ρωσία από πέρυσι, η ζήτηση για PC σημείωσε την καλύτερη οικονομική επίδοση για μεγάλο χρονικό διάστημα”, σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας. Τέλος, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής κατέγραψε επίσης υψηλότερες πωλήσεις το εξεταζόμενο διάστημα, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 6,2%.

Οι παίκτες
Η παραδοσιακή συγκέντρωση της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ συνεχίστηκε και το 1ο τρίμηνο του 2018, με τους τρεις κορυφαίους κατασκευαστές να αντιπροσωπεύουν το 63,6% του συνολικού όγκου της αγοράς, έναντι 58,3% το 2017. Η HP Inc. κατάλαβε την πρωτιά στην EMEA, κερδίζοντας 3,1% μερίδιο αγοράς YoY για να φτάσει το 28,8%. Η Lenovo, από την πλευρά της, διατήρησε τη δεύτερη θέση, με μερίδιο 21,4% (+ 0,8% σε ετήσια βάση), ενώ η Dell Inc. εξασφάλισε την τρίτη με μερίδιο 13,4% (+ 1,4% σε ετήσια βάση). Τέλος, η Acer ήταν τέταρτη στην κατάταξη με μερίδιο 7,9%, μειωμένο κατά 1,9% σε ετήσια βάση, με την ASUS να βρίσκεται στην πέμπτη θέση με μερίδιο αγοράς 7,5% (μείωση 1,8% σε ετήσια βάση).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.