ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ντεμπούτο» για τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο

07:50 - 12 Ιουν 2018 | Τεχνολογία
«Ντεμπούτο» για τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο
Ο νέος υπερυπολογιστής των ΗΠΑ, ακούει στο όνομα «Summit» (Κορυφή) και είναι περισσότερο από δύο φορές ισχυρότερος από τον κινεζικής κατασκευής προκάτοχό του.

Το πανίσχυρο μηχάνημα μπορεί να εκτελέσει 200.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο - ή 200 PetaFlops .

Ο υπερυπολογιστής Sunway TaihuLight της Κίνας, μέχρι σήμερα ο ισχυρότερος υπολογιστής στον κόσμο, έχει δύναμη επεξεργασίας 93 PetaFlops.

Οι αρχικές χρήσεις του Summit θα αφορούν τους τομείς της αστροφυσικής, της έρευνας για τον καρκίνο και της βιολογίας συστημάτων.

Το μηχάνημα στεγάζεται στο Εθνικό Εργαστήριο του Oak Ridge (ORNL) στο Τενεσί, όπου αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την IBM και τη NVidia.

Οι υπερυπολογιστές είναι συνήθως μεγάλα και δαπανηρά συστήματα που διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες επεξεργαστές που έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν εξειδικευμένες υπολογιστικές εργασίες.

Το Summit περιέχει 4.608 διακομιστές και διαθέτει περισσότερα από 10 petabytes μνήμης.

Η υπολογιστική ικανότητα του Summit είναι τόσο ισχυρή ώστε έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται δεδομένα 30 ετών μέσα σε μία ώρα.

Συστήνοντάς το Summit στο κοινό, ο διευθυντής του ORNL, Δρ Thomas Zacharia, δήλωσε σε ομιλία του στις 8 Ιουνίου ότι το μηχάνημα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να «τρέξει» έναν συγκριτικό κώδικα γονιδιωματικής κατά την κατασκευή του.

Στην πιο πρόσφατη καταγραφή των κορυφαίων υπερυπολογιστών παγκοσμίως, που δημοσιεύθηκε το 2017, στις ΗΠΑ ανήκαν 143 από τους 500 ενώ στην Κίνα ανήκαν 202.

Ο προηγούμενος ταχύτερος υπερυπολογιστής των ΗΠΑ, «Titan», κατελάμβανε την πέμπτη θέση.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:49 - 12 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.