ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρίζει η καρέκλα του Ζούκερμπεργκ;

21:10 - 18 Οκτ 2018 | Τεχνολογία
Τέσσερα δημόσια επενδυτικά fund που αποτελούν μετόχους του Facebook κατέθεσαν πρόταση με την οποία ζητάνε την απομάκρυνση του ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας Μαρκ Ζούκερμπεργκ από την εταιρεία.

Στο πρόσωπο του Ζούκερμπεργκ τα fund βλέπουν το εξιλαστήριο θύμα για την κακή δημοσιότητα που έχει η εταιρεία από τις συνεχείς διαρροές ασφαλείας.

Η κίνηση αυτή έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και έχει σκοπό να κάνει αισθητή την παρουσία και την αντίρρηση των επενδυτών της εταιρείας, παρά να επηρεάσει τον Ζούκερμπεργκ ο οποίος είναι ο απόλυτος άρχοντας του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Ο Σεθ Μαγκαζίνερ, της Rhode Island State Treasurer που συνυπογράφει την πρόταση, δήλωσε ότι με αυτή ελπίζει ότι θα τονίσει τη σημασία των προβλημάτων του Facebook και θα ενθαρρύνει την εταιρεία να επικεντρωθεί στην επίλυσή τους. Η νέα πρόταση θα συζητηθεί στην ετήσια συνάντηση των μετόχων του Facebook τον Μάιο του 2019 και θα ζητηθεί από το συμβούλιο να ορίσει έναν ανεξάρτητο πρόεδρο του συμβουλίου για να βελτιώσει την εποπτεία της εταιρείας.

Όπως ανέφερε ο Μαγκαζίνερ στο Reuters, "Αυτό θα αναγκάσει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαλόγου μέσα στην εταιρεία και στην συνέχεια να δώσουμε το βήμα στους απλούς επενδυτές να εκφραστούν για όσα συμβαίνουν". Η πρόταση υπογράφηκε επίσης από τον Σύμβουλο της Νέας Υόρκης Σκοτ Στρίνγκερ, ο οποίος επιβλέπει το συνταξιοδοτικό ταμείο ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Νέας Υόρκης, καθώς και τα κρατικούς ταμία των Ιλλινόις και Πενσυλβανία, τα οποία επίσης έχουν επενδύσει στο Facebook.

Μια παρόμοια πρόταση είχε γίνει και πέρσι και είχε απορριφθεί, με τα τρία από τα τέσσερα δημόσια επενδυτικά σχήματα που την είχαν υπογράψει τότε να επιστρέφουν και φέτος. Αυτή τη φορά τα δημόσια fund ελπίζουν να έχουν την στήριξη μεγάλων θεσμικών επενδυτών. Τότε το Facebook είχε υποστηρίξει πως μια ανεξάρτητη προεδρία "θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα, σύγχυση και αναποτελεσματικότητα στη λειτουργία και τις σχέσεις διοίκησης και διαχείρισης".

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.