ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Facebook: «Μπλόκο» σε 115 λογαριασμούς πριν τις ενδιάμεσες εκλογές

16:18 - 06 Νοε 2018 | Τεχνολογία
Facebook: «Μπλόκο» σε 115 λογαριασμούς πριν τις ενδιάμεσες εκλογές
Περί τους 115 λογαριασμούς χρηστών του Facebook μπλόκαρε το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο αφότου οι αμερικανικές αρχές παρατήρησαν ύποπτη δραστηριότητα και σύνδεσή τους με ξένες «οντότητες».

«Την Κυριακή το πρωί, οι αρμόδιες αρχές ήρθαν σε επαφή μαζί μας για κάποιες δραστηριότητες που ανακάλυψαν και οι οποίες μπορεί να συνδέονται με προσπάθειες επηρεασμού της κοινής γνώμης για πολιτικά θέματα αλλά και να συνδέονται με ξένες οντότητες», αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας. «Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό 30 λογαριασμών στο Facebook και 85 στο Instagram οι οποίοι μπορεί να σχετίζονται με συντονισμένες παράτυπες δραστηριότητες. Αμέσως μπλοκάραμε τους λογαριασμούς αυτούς και τους ερευνούμε ενδελεχώς για να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με τη Ρωσία».

Οι 85 λογαριασμοί του instagram έκαναν αναρτήσεις στα αγγλικά ενώ οι άλλοι 30 λογαριασμοί του Facebook συνδέονταν με γαλλικές και ρωσικές σελίδες. Κάποιες στόχευαν σε διάσημες προσωπικότητες και κάποιες άλλες αναπαρήγαγαν πολιτικά debate. Την πληροφορία έφερε στο φως ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο επικεφαλής ασφαλείας του κοινωνικού δικτύου με ένα post του.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχές των ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Facebook ότι μέσω κάποιων λογαριασμών του που συνδέονται με την ρωσική κυβέρνηση διαχύθηκαν διάφορες ψευδείς ειδήσεις κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το κοινωνικό δίκτυο δραστηριοποιήθηκε άμεσα μετά τις πληροφορίες των αρχών, σε μια περίοδο που αναμένονται οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ για το Κογκρέσο, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν αν η θητεια του Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχιστεί.

Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί την πρώτη απόπειρα του κοινωνικού δικτύου για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα το Facebook είχε προχωρήσει στη διαγραφή λογαριασμών και ομάδων από το Ιράν που προσπαθούσαν να επηρεάσουν την αμερικανική και βρετανική κοινή γνώμη σχετικά με την πολιτική σκηνή, θίγοντας μάλιστα ιδιαιτέρως ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση και ο ρατσισμός. Νωρίτερα η εταιρεία είχε κλείσει 82 σελίδες, ομάδες και λογαριασμούς σε Facebook και Instagram, με την αιτιολογία ότι «σπέρνουν την διχόνοια».

Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε πρόσφατα και το έτερο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, Twitter, το Σάββατο, όταν διέγραψε λογαριασμούς που προέτρεπαν του ψηφοφόρους να μην πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Σύμφωνα με αμερικανικές εφημερίδες οι λογαριασμοί αυτοί φτάνουν τις 10.000.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.