ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft ξεπερνά της Apple

10:11 - 03 Δεκ 2018 | Τεχνολογία
Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft ξεπερνά της Apple
Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft ξεπέρασε αυτή της Apple, «ρευστοποιώντας» την αισιοδοξία της αγοράς για αυξημένη ζήτηση στις cloud υπηρεσίες.

Οι μετοχές της Microsoft αυξήθηκαν κατά 0,6% για να κλείσουν την εβδομάδα στα 110,89 δολ., με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ανέλθει στα 851,2 δισ. δολάρια. Από την άλλη οι μετοχές της Apple υποχώρησαν κατά 0,5% στα 178,58 δολάρια,  φτάνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 847,4 δισ. δολάρια.

Όταν άνοιξε το χρηματιστήριο τη Δευτέρα οι τιμές των μετοχών των δύο κολοσσών κινούνταν στο ίδιο επίπεδο, όμως μέσα στη μέρα η τιμή της Microsoft κατάφερε να «περάσει μπροστά».

Υπενθυμίζεται, ότι η αξία της Apple ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο πριν από 4 μήνες. Η κεφαλαιοποίηση της Apple ξεπέρασε την Microsoft το 2010 καθώς η Microsoft ήρθε αντιμέτωπη με την μειωμένη ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές, εν μέρει και χάρη στην έκρηξη της ζήτησης για smartphones όπως το iPhone.

Μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον Σάτια Ναντέλα το 2014, η εταιρεία κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από τις πωλήσεις λογισμικού Windows και μετατράπηκε σε σημαντικό παίκτη στον τομέα του cloud computing.

Βέβαια η Apple η μετοχή της οποίας πέφτει το τελευταίο διάστημα δεν είναι η μόνη τεχνολογική εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα. Τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές φαίνονται επιφυλακτικοί μπροστά στα μερίδια των τεχνολογικών κολοσσών εν μέσω ανησυχιών για αυξήσεις επιτοκίων αλλά και τις δυνητικές επιπτώσεις που θα είχε ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι μετοχές της Apple έχουν πέσει κατά 19,6% μέσα σε έναν μήνα (από τις 1 Νοεμβρίου) όταν η εταιρεία προειδοποίησε ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για τις πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων ανά τρίμηνο.

Την ανησυχία των επενδυτών ενέτεινε και το γεγονός ότι η επιβράδυνση από άποψη πωλήσεων του κλάδου των smartphone που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Οι αναλυτές εκτιμούν κατά μέσο όρο ότι τα έσοδα της Microsoft θα αυξηθούν κατά 12,7% για το οικονομικό έτος 2019 που λήγει τον Ιούνιο, σε σύγκριση με εκτιμώμενη άνοδο 5% για την Apple το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.