ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανικές Εκλογές 2016: Ρωσική ανάμειξη και μέσω YouTube, Tumblr, Instagram

09:11 - 18 Δεκ 2018 | Τεχνολογία
Αμερικανικές Εκλογές 2016: Ρωσική ανάμειξη και μέσω YouTube, Tumblr, Instagram
Η Ρωσία χρησιμοποίησε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζει μελέτη τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιοποίησαν γερουσιαστές και των δύο κομμάτων.

Η μελέτη αποτελεί την πρώτη ανάλυση εκατομμυρίων αναρτήσεων που παρείχαν το Twitter, το Facebook και η Google στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ. Συντάκτες είναι το Computational Propaganda Project του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η εταιρεία Graphika.

Στο στόχαστρο όλες οι πλατφόρμες

Βασικό της συμπέρασμα, είναι ότι η ρωσική ανάμειξη στο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν πολύ ευρύτερη από όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι Αρχές και «άγγιξε» όλες τις κοινωνικές πλατφόρμες,  όπως το YouTube, το Tumblr, το Instagram και το Google+.

Η μελέτη δείχνει με λεπτομέρειες για την τεράστια, όπως περιγράφεται ρωσική εκστρατεία, η οποία είχε αιχμή το Internet Research Agency (IRA), μία ρωσική εταιρεία που έχει περιγραφεί από τις ΗΠΑ ως μία «φάρμα τρολ» με διασυνδέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση.

O δημογραφικό στόχος

Βασικός στόχος των ρωσικών τρολ ήταν συντηρητικοί ψηφοφόροι, με αναρτήσεις για τη μετανάστευση, το δικαίωμα της οπλοφορίας κ.λπ.

Στόχος έγιναν επίσης προοδευτικοί αφροαμερικανοί, όπως επιβεβαιώνει μία δεύτερη μελέτη της ερευνητικής New Knowledge.

«Τα στοιχεία που μόλις εκδόθηκαν καταδεικνύουν πόσο επιθετικά η Ρωσία επιδίωκε να διχάσει τους Αμερικανούς σε θέματα φυλετικών διακρίσεων, θρησκείας και ιδεολογίας» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπερ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής γερουσίας.

Συνεχίζεται η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών

Η ρωσική υπηρεσία εργαζόταν για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους αμερικανικούς δημοκρατικούς θεσμούς και οι δραστηριότητές της δεν έχουν διακοπεί, σύμφωνα με τον γερουσιαστή.

Στο ίδιο κλίμα, ο γερουσιαστής Μαρκ Ουόρνερ, ο επικεφαλής Δημοκρατικός της επιτροπής, επισημαίνει:  «Αυτές οι επιθέσεις… ήταν πολύ περισσότερο εμπεριστατωμένες, μεθοδικές και ευρείες σε σχέση με όσα αποκαλύφθηκαν κατά το παρελθόν».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ρωσικά τρολ προέτρεπαν τους Αφροαμερικανούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές ή να ακολουθήσουν λανθασμένες διαδικασίες για να ψηφίσουν, ενώ ενθάρρυναν τους δεξιούς ψηφοφόρους να υιοθετούν μια πιο συγκρουσιακή συμπεριφορά.

Επιπλέον, η ρωσική κυβερνητική Υπηρεσία Έρευνας στο Διαδίκτυο επιδίωκε να αποθαρρύνει από το να ψηφίσει τον πληθυσμό που θεωρείται προσκείμενος στους Δημοκρατικούς, όπως τους νέους, τις φυλετικές μειονότητες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:19 - 18 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.