ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκρεμίζεται σταδιακά ο κολοσσός της Apple στην Κίνα;

14:20 - 12 Ιαν 2019 | Τεχνολογία
Γκρεμίζεται σταδιακά ο κολοσσός της Apple στην Κίνα;
Τα τελευταία iPhone της Apple αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην Κίνα καθώς οι λιανοπωλητές αγωνίζονται να τα πουλήσουν προχωρώντας σε μεγάλες εκπτώσεις.

Στην Κίνα, πάλι, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές για τη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο και ότι τα smartphones αυτά εμφανίζουν έλλειψη καινοτόμων χαρακτηριστικών σε σύγκριση με τους τοπικούς ανταγωνιστές όπως η Huawei.

 

Ο ίδιος ο τεχνολογικός κολοσσός αναγνώρισε νωρίτερα το 2019 ότι οι απροσδόκητα χαμηλές πωλήσεις στην κινεζική αγορά θα οδηγήσουν πιθανώς σε χειρότερα από τα αναμενόμενα έσοδα του τελευταίοτ τριμήνου του έτους.

Μια από τις πιο πρόσφατες περικοπές κόστους iPhone στη χώρα προέρχεται από την Suning, η οποία άλλαξε την τιμή της έκδοσης 128GB του iPhone XR από 6.999 γιουάν (1.036 δολάρια) σε 5.799 γιουάν (858 δολάρια).

 

Άλλοι πωλητές στο διαδίκτυο είχαν τις συσκευές ακόμη πιο φθηνές. Ένας πωλητής είχε μια έκδοση 256GB του iPhone XS Max, της πιο ασφαλούς συσκευής της Apple, για 9.699 γιουάν (1.436 δολάρια), πολύ κάτω από την επίσημη τιμή πώλησης της εταιρείας στα 10.999 γιουάν (1.628 δολάρια).

 

Και αυτό είναι μόνο σε ένα site. Άλλοι λιανοπωλητές στην Κίνα τοποθετούν επίσης τα iPhones τους προς πώληση. Η Sunion, μια re-seller της Apple, κοστολογούσε στα 700 γιουάν τις 128GB και 256GB εκδόσεις του iPhone XR. Ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, ο οποίος επιτρέπει σε τρίτους να πωλούν προϊόντα, είχε επίσης μεγάλες εκπτώσεις σε όλα τα τελευταία μοντέλα iPhone.

Τα ζητήματα της Apple στην Κίνα κινούνται με βάση δύο παράγοντες, όπως μεταδίδει το CNBC:

 

- Η εταιρεία προχώρησε σε μια λανθασμένη τιμολόγηση και δεν κατάφερε να εισαγάγει χαρακτηριστικά που θα ενθουσιάσουν τους καταναλωτές στην αγορά τεχνολογίας που προωθεί στην Κίνα. Τώρα, αναφέρουν οι αναλυτές, οι ανταγωνιστές έχουν πάρει σημαντικό μερίδιο αγοράς.

 

- Σε δημόσια ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε στις 2 Ιανουαρίου, ο CEO της Apple, Tim Cook, στοχοποίησε την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την αύξηση των εμπορικών εντάσεων με τις Η.Π.Α. ως έναν από τους βασικούς λόγους για τη μείωση των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου. Οι ειδικοί, ωστόσο, δήλωσαν στο CNBC ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της Κίνας προέρχεται από τη λανθασμένη τιμολόγηση της εταιρείας.

 

Για παράδειγμα, το 512GB iPhone XS Max της Apple, το πιο ακριβό από τα νέα μοντέλα, κοστίζει 1.499 δολάρια στις ΗΠΑ αλλά στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, η τιμή είναι 12.799 γιουάν, ή σχεδόν 1.900 δολάρια.

Σημειωτέον ότι το XR προοριζόταν να είναι το φθηνότερο από τα νέα μοντέλα, αλλά έχει αποδειχθεί πολύ ακριβό για πολλούς Κινέζους καταναλωτές - οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλουν το επιπλέον ποσό κατά 28% σε σύγκριση με τους Αμερικανούς αγοραστές.

Η Apple δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το αν θα μειώσει τις τιμές στα επίσημα καταστήματά της στην Κίνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.