ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Facebook: Η συγχώνευση των υπηρεσιών του και η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία

09:05 - 28 Ιαν 2019 | Τεχνολογία
Facebook: Η συγχώνευση των υπηρεσιών του και η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία
Τα σχέδια του Facebook για την ενοποίηση των τριών πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων (Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp) θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετο κανονιστικό έλεγχο για μια εταιρεία που βρίσκεται ήδη υπό το νομικό μικροσκόπιο αλλά και να επιφέρει αλλαγές στη νομοθεσία περί αντιμονοπωλιακής πολιτικής.

Οι New York Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι το Facebook σχεδιάζει να συνδυάσει τις εφαρμογές WhatsApp, Instagram και Facebook Messenger, αν και οι τελευταίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ξεχωριστές υπηρεσίες.

 

Η κίνηση του Facebook είναι απίθανο να φέρει νέα αντιμονοπωλιακή δράση εναντίον της εταιρείας, σύμφωνα με το CNBC. Ωστόσο, ο δημόσιος διάλογος έχει διαφορετική άποψη.

 

Ο Marc Rotenberg, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών για την Προστασία της ιδιωτικής ζωής, δήλωσε στους Times ότι το σχέδιο του Facebook θα φέρει «ένα τρομερό αποτέλεσμα για τους χρήστες του διαδικτύου».

 

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο έτος ήταν βάναυσο για το Facebook. Η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονη πίεση στις πρακτικές απορρήτου και τις πλατφόρμες χειραγώγησης από ξένους ηθοποιούς.

 

Σε μια ακρόαση των διεθνών νομοθετών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο, ένας Καναδός εκπρόσωπος πρότεινε ότι η αντιμονοπωλιακή πολιτική θα μπορούσε να είναι η λύση στα προβλήματα του Facebook «Αυτό που ρυθμίζουμε ... είναι τα συμπτώματα», δήλωσε ο Charlie Angus, αντιπρόεδρος του Καναδά στην μόνιμη επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων για την πρόσβαση σε πληροφορίες, ιδιωτικότητα και ηθική. «Ίσως η καλύτερη ρύθμιση θα ήταν η αντιμονοπωλιακή πολιτική».

 

«Ως θέμα του αντιμονοπωλιακού νόμου, η κίνηση αυτή δεν έχει πραγματικά κανένα αντίκτυπο. Πως το Facebook επιλέγει να οργανώσει τις οντότητες που του ανήκουν εξ ολοκλήρου δεν είναι θέμα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας», δήλωσε ο Daniel Crane, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Michigan και συνέχισε ότι «Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πώς επιτρέπεται στο Facebook να έχει στην ιδιοκτησία του τρία μέσα ενημέρωσης».

 

Το Facebook απέκτησε το Instagram το 2012 για περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και έκλεισε με 19 δισεκατομμύρια δολάρια το WhatsApp δύο χρόνια αργότερα. Η εταιρεία διερευνήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ρυθμιστικές αρχές πέρυσι, όταν άρχισε να γίνεται σαφής η έκταση των προβλημάτων ιδιωτικής ζωής. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerberg μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον και αναγκάστηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις των νομοθετών για το πως πρέπει να ρυθμιστεί η εταιρεία.

 

Το μέλλον της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

 

«Όπως θα περίμενε κανείς, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση, καθώς ξεκινάμε μια μακρά διαδικασία εξεύρεσης όλων των λεπτομερειών για το πώς θα λειτουργήσει η ενοποίηση», δήλωσε σχετικά το Facebook.

 

Το Facebook δεν είναι η μόνη εταιρεία τεχνολογίας που βρίσκεται στο προσκήνιο. Η Google είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων από ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς φορείς για φερόμενη καταχρηστική εκμετάλλευση της θέσης της ως μηχανής αναζήτησης και κινητής πλατφόρμας.

 

Ο B. Orbach, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δήλωσε ότι οι σοβαρές αλλαγές στον αντιμονοπωλιακό νόμο είναι αναπόφευκτες δεδομένης της εξέλιξης της οικονομίας. Οι νόμοι δεν έχουν καλύψει τις σύγχρονες επιχειρήσεις και τις πλατφόρμες, τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:38 - 28 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.