ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέο πρόστιμο για τη Google

10:04 - 15 Μαρ 2019 | Τεχνολογία
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέο πρόστιμο για τη Google
Οι Βρυξέλλες αναμένεται να επιβάλουν πρόστιμο στην Google σηματοδοτώντας μία νέα αναμέτρηση μεταξύ της ΕΕ και του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, θα ανακοινώσει το πρόστιμο την επόμενη εβδομάδα.

 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Google έχει ήδη πληρώσει 7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα στην ΕΕ μέχρι σήμερα, για δύο άλλες υποθέσεις. Η εταιρεία διαδικτυακής αναζήτησης έλαβε πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ την περσινή χρονιά για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά λόγω του Android λειτουργικού συστήματος της σε smartphones ενώ πήρε άλλο πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. το προηγούμενο καλοκαίρι καθώς θεωρήθηκε ότι ευνοούσε τις δικές της υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών της. Η Google έχει ασκήσει έφεση και στις δύο ευρωπαϊκές αποφάσεις, στο Λουξεμβούργο.

Η τελευταία έρευνα επικεντρώνεται στην επιχείρηση της Google, AdSense, που τοποθετεί τη μπάρα αναζήτησης σε ιστότοπους τρίτων, όπως σε ειδησεογραφικές σελίδες. Η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει μέχρι και 13 δισ. δολάρια - το οποίο είναι το 10% του τελευταίου παγκόσμιου τζίρου της μητρικής της Google, Alphabet- αλλά το πρόστιμο αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό.

 

Όπως σημειώνεται, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι η Google «μείωσε τεχνητά τις επιλογές και την καινοτομία στην αγορά», περιορίζοντας συμβατικά τον τρόπο με τον οποίο οι ιστότοποι τρίτων εμφανίζουν διαφημίσεις αναζήτησης από ανταγωνιστές.

 

Η έρευνα της ΕΕ επικεντρώνεται στις απαιτήσεις της Google, που εισήχθησαν το 2006, σύμφωνα με τις οποίες απαιτούσε από πολλούς δημοφιλείς ιστότοπους τρίτων να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την υπηρεσία διαφημίσεών της, εάν επιθυμούσαν να συμπεριλάβουν στο δικτυακό τους τόπο το πλαίσιο αναζήτησης της Google.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.