ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

11:00 - 30 Μαρ 2019 | Τεχνολογία
Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών
Σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να επιστρέψει το β' εξάμηνο του 2019 η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αν και συνολικά το τρέχον έτος θα είναι μία ακόμη πτωτική χρονιά, με τις πωλήσεις υπολογιστών σε διεθνές επίπεδο να υποχωρούν κατά 0,5% και να διαμορφώνονται σε 259,7 εκατ. τεμάχια, το β' εξάμηνο της χρήσης θα πρέπει να αναμένεται μια μικρή άνοδος. Σύμφωνα με ανάλυση της Canalys, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktops, notebooks και two-in-ones), κατά το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις υπολογιστών θα αυξηθούν οριακά, κατά 0,4%, σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2018. Όπως αναφέρει το ΣΕΠΕ, οι αναλυτές της εταιρείας στηρίζουν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους για το δεύτερο ήμισυ του έτους στην αποκατάσταση των προβλημάτων τροφοδοσίας σε επεξεργαστές της Intel, που αναμένεται το 3ο τρίμηνο του 2019.

Ως ατμομηχανή της ανάπτυξης για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών θα λειτουργήσει η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 2,1% στο σύνολο του έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Θετικό πρόσημο θα έχει φέτος και η περιοχή της Λατινικής Αμερικής, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 0,7%. Στον αντίποδα, η αγορά των PCs στην περιοχή τις ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) θα παραμείνει το 2019 στο πεδίο με τα αρνητικά πρόσημα, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 0,5%, ενώ αρνητική επίδοση θα έχει και η Βόρεια Αμερική με μείωση κατά 1,5%.

 "Τα προβλήματα με τα αναλώσιμα επεξεργαστών της Intel έχουν ρυθμιστεί και θα περιοριστούν σημαντικά από το 3ο τρίμηνο του 2019, παρέχοντας ανακούφιση στην αγορά κατά το 2ο εξάμηνο του έτους", αναφέρουν οι αναλυτές της Canalys. Πάντως, η έλλειψη έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην αγορά, με το 57% των εταιρειών που πωλούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές να απαντούν σε έρευνα της Canalys ότι αναμένουν μεσοπρόθεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην επιχείρησή τους το 2019 λόγω των ελλείψεων της Intel. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, οι κορυφαίοι πωλητές υπολογιστών, παγκοσμίως, όπως η Dell και η HP, επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους για την αναζήτηση νέων πηγών ανάπτυξης.

"Οι κορυφαίες εταιρείες του κλάδου πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλωστε, θα αποτελέσουν το βασικό οδηγό για τη ζήτηση αναβάθμισης των Windows 10", αναφέρουν οι αναλυτές της Canalys. Όπως προσθέτουν, "καθώς η πτώση συνεχίζεται στην ήδη συρρικνούμενη συνολική αγορά, οι κορυφαίοι πωλητές ηλεκτρονικών υπολογιστών αναζητούν όλες τις πιθανές ευκαιρίες, που θα τους εξασφαλίσουν διεύρυνση της πελατειακής τους βάσης. Αυτό προϋποθέτει την αξιοποίηση των βασικών τάσεων, που αναδύονται στο χώρο των υπολογιστών για εμπορική χρήση".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.