ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντείνει την αβεβαιότητα στα smartphones η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας Κύριο

09:51 - 02 Ιουν 2019 | Τεχνολογία
Εντείνει την αβεβαιότητα στα smartphones η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας
Την αβεβαιότητα, που - ούτως ή άλλως - χαρακτηρίζει την αγορά των smartphones τα τελευταία χρόνια, έρχεται να εντείνει ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας. Η έκβαση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της αγοράς των smartphones στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ακόμη, ωστόσο και χωρίς την αυξανόμενη εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η αγορά έχει σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, πριν εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές της IDC, παρά τις αντιξοότητες, το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται ολοένα και πιο φωτεινό και η επιστροφή σε θετικό έδαφος φαίνεται να είναι εφικτή, αν και από το 2020 και μετά. Ως καταλύτης για την επανεκκίνηση των πωλήσεων στα “έξυπνα” κινητά αναμένεται να λειτουργήσει η έλευση της τεχνολογίας των κινητών επικοινωνιών 5G.

Το τρέχον έτος, ωστόσο, θα είναι μια χρονιά προκλήσεων για τον κλάδο, καθώς η μετάβαση από τα συμβατικά κινητά στα smartphones έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker), οι πωλήσεις φέτος αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 1,9% σε σχέση με το 2018. Έτσι, το 2019 θα γίνει η τρίτη συνεχής χρονιά πτώσης για τα smartphones, καθώς ο κορεσμός των “ώριμων” αγορών αυξάνεται, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες η ανάπτυξη του κλάδου φρενάρει.

Ο ρόλος της Κίνας
Η IDC προβλέπει ότι εξαιρετικά κομβικός για την πορεία της αγοράς θα είναι ο παράγων Κίνα, όπου οι πωλήσεις κατά το 1ο εξάμηνο του 2019 θα μειωθούν κατά 5,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ωστόσο, το 2ο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης το πρόσημο θα είναι θετικό στην κινεζική αγορά κατά 1,4%, λόγω της επερχόμενης έλευσης του 5G.

Συνολικά, η συμμετοχή των 5G smartphones στις παγκόσμιες πωλήσεις, κατά το τρέχον έτος, θα είναι πολύ περιορισμένες, της τάξης του 0,5%, ενώ το 2023 θα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 26,3%.

“Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις, η βασική πρόκληση είναι ότι οι απαιτήσεις των καταναλωτών γύρω από τη λειτουργικότητα των smartphones συνεχίζουν να διευρύνονται, ενώ η ανοχή τους σε προϊόντα υψηλότερης τιμής συνεχίζει να μειώνεται”, αναφέρουν οι αναλυτές.

Λειτουργικά συστήματα
Σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων, όπως αναμενόταν, το μερίδιο των Android smartphones θα αυξηθεί ελαφρώς στο 86,7% το 2019, από 85,1% το 2018. Οι όγκοι των πωλήσεων εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,1% σε βάθος πενταετίας, με αποστολές 1,32 δις συσκευών το 2023.

Η μέση τιμή πώλησης Android κινητών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,8% το 2019 στα $269 από $254 το 2018. Για το λειτουργικό iOS, το 2019 αναμένεται να είναι ακόμα ένα δύσκολο έτος, καθώς οι όγκοι πωλήσεων iPhone αναμένεται να καταγράψουν μείωση 12,1% σε ετήσια βάση.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.