ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Εξαιρετικά καταστροφικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε οικονομία-κοινωνία!

12:06 - 02 Ιουλ 2019 | Τεχνολογία
Ευρωκοινοβούλιο: Εξαιρετικά καταστροφικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε οικονομία-κοινωνία!
Αντικείμενο ανταγωνισμού, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Ασίας, έχει καταστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη που, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη ζωή και την οικονομία μας και ήδη έχει αντίκτυπο στον κόσμο μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θεωρείται από πολλούς ως κινητήρια δύναμη της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα με την οποία γίνονται τα πράγματα και να βελτιώσει σημαντικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων αναλύοντας μεγάλα ποσά δεδομένων. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αγορές και βιομηχανίες, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση των καταναλωτών και δημιουργώντας νέες ροές εσόδων.

Από την άλλη μεριά, όμως, όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο, η Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορεί επίσης να έχει εξαιρετικά καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

Μερικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία υπεράριθμων επιχειρήσεων - κόμβων πλούτου και γνώσης - που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Μπορεί επίσης να διευρύνει το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών και να ενισχύσει την ανάγκη για εργαζόμενους με συγκεκριμένες δεξιότητες, ενώ θα καταστήσουν περιττές άλλες. αυτή η τελευταία τάση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την αγορά εργασίας. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης για τις δυνατότητές του να αυξήσουν την ανισότητα, να μειώσουν τους μισθούς και να συρρικνώσουν τη φορολογική βάση. Παρόλο που οι ανησυχίες αυτές παραμένουν έγκυρες, δεν υπάρχει συναίνεση ως προς το εάν και σε ποιο βαθμό οι σχετικοί κίνδυνοι θα υλοποιηθούν.  

Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να κατευθύνει την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε μια πορεία που ωφελεί την οικονομία της και τους πολίτες της. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί μια κοινή στρατηγική που θα αξιοποιεί τα δυνατά της σημεία και θα επιτρέπει την αποτελεσματικότερη συγκέντρωση των πόρων των κρατών μελών.

*Όλο το 8σέλιδο έγγραφο στα αγγλικά εδώ:

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2019/637967/EPRS_BRI(2019)637967_EN.pdf

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.