ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αναπτυξιακός μοχλός για την ελληνική οικονομία

14:38 - 30 Ιουλ 2019 | Τεχνολογία
Οι ψηφιακές τεχνολογίες αναπτυξιακός μοχλός για την ελληνική οικονομία
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προσφέρει ευκαιρίες δυναμικής ανάπτυξης μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας της εργασίας, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού εμπορίου, αναφέρει η μελέτη της Μαρίας Αλμπάνη, της Σοφίας Ανυφαντάκη και της Σοφίας Λαζαρέτου με τίτλο «Πώς μπορούν οι ψηφιακές τεχνολογίες να αποτελέσουν αναπτυξιακό μοχλό για την ελληνική οικονομία; Ευκαιρίες και προκλήσεις», που δημοσιεύθηκε στο 49ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η ψηφιακή επανάσταση αφορά μια διαδικασία συνεχών αλλαγών στο επιχειρείν, στο εμπόριο και στην καταναλωτική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα η προσκόλληση στα παραδοσιακά πρότυπα παραγωγής να έχει φθίνουσα χρησιμότητα.

Με εργαλείο τις τεράστιες βάσεις δεδομένων προτιμήσεων και αναγκών, σηματοδοτεί την εμφάνιση ενός “έξυπνου” κόσμου που συγχωνεύει το φυσικό και το βιολογικό με τον ψηφιακό κόσμο και επιτρέπει τη μαζική παραγωγή εξατομικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών από αποκεντρωμένα, αυτόνομα και συνδεδεμένα συστήματα παραγωγής και έλεγχου. Το ανθρώπινο κεφάλαιο, συμπυκνώνοντας τη γνώση, τις ικανότητες και τις δεξιότητες, καθίσταται ο βασικός παραγωγικός συντελεστής.

Η Ελλάδα, αξιοποιώντας κατάλληλα το πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει, μπορεί να μειώσει το χάσμα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ-28 και να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της, όπως είναι η αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας μέσω της γνώσης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η επίτευξη διατηρήσιμου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης.

Η μελέτη παρουσιάζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό μοχλό. Συγκεκριμένα, αναλύει τις θετικές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και στην εξωστρέφεια. Έμφαση δίνεται στις αλλαγές στην αγορά εργασίας και στη σύνθεση της απασχόλησης και τονίζεται η ανάγκη απόκτησης κατάλληλων δεξιοτήτων, καθώς και η σημασία της διά βίου μάθησης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης υπό την προϋπόθεση της ταχείας προσαρμογής της εργασίας σε ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχούν η γνώση, οι δεξιότητες, η ατομική πρωτοβουλία, η κινητικότητα, η ευελιξία και η συνεργασία.

Καθώς η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών μεταβάλλει το χρηματοπιστωτικό τοπίο, αναλύονται επίσης οι επιπτώσεις τους στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεδομένων των πολύ χαμηλών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, που υποδηλώνουν αργοπορία ή ενδεχομένως αδυναμία ψηφιακού μετασχηματισμού του παραγωγικού υποδείγματος, η δυνατότητα αποφυγής του κινδύνου τεχνολογικής στασιμότητας έχει ιδιαίτερη σημασία. Για το λόγο αυτό, προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις πολιτικής που καλύπτουν πέντε κρίσιμους τομείς και οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της ελληνικής οικονομίας και τη διάχυση των ωφελειών στην κοινωνία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.