ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορυφαία επίδοση 7 ετών στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

13:52 - 15 Οκτ 2019 | Τεχνολογία
Κορυφαία επίδοση 7 ετών στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών
Θετικά μηνύματα έστειλε η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το 3ο τρίμηνο του 2019. Οι πωλήσεις PCs, συμπεριλαμβανομένων των επιτραπέζιων υπολογιστών, των φορητών και των workstations, αυξήθηκαν κατά 4,7%, ανερχόμενες σε 70,9 εκατ. τεμάχια.

Πρόκειται - σύμφωνα με την εταιρεία Canalys - για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στη διάρκεια ενός τριμήνου από το 1ο τρίμηνο του 2012, όταν οι πωλήσεις στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών είχαν αυξηθεί κατά 5,4%. Από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει ότι η Lenovo και η HP κατέκτησαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς, με εντυπωσιακές επιδόσεις ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Lenovo διέθεσε στη διεθνή αγορά συνολικά 17,3 εκατ. ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ η HP 16,7 εκατ. μονάδες. Την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τους πιο δυνατούς κατασκευαστές στη διεθνή αγορά κατέκτησε η Dell, η οποία πέτυχε μια αύξηση πωλήσεων της τάξης του 5,2%, διαθέτοντας παγκοσμίως 12,1 εκατ. υπολογιστές στη διάρκεια του τριμήνου.

Από την πλευρά τους, Apple και Acer ήταν οι εταιρείες που συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, κατακτώντας την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, αυξάνοντας επίσης τις πωλήσεις τους κατά 1,5% και 0,8%. 

Τόνωση της ζήτησης
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών, οι κορυφαίοι πέντε κατασκευαστές στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών συγκέντρωσαν αθροιστικό μερίδιο 79,6% της συνολικής αγοράς υπολογιστών το 3ο τρίμηνο του 2019. Στο μεταξύ, οι δύο ηγέτες της αγοράς, οι HP και Lenovo, ήλεγχαν από κοινού το 48% της αγοράς το εξεταζόμενο διάστημα.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι πολλοί ήταν οι παράγοντες, που συνέβαλαν στην τόνωση της ζήτησης στην αγορά των PCs. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση στα Windows 10, αλλά και η γενικότερη τόνωση των μακροοικονομικών συνθηκών παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη, η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit και το αποτέλεσμά του περιόρισαν τη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν περίπου κατά 2% στην περιοχή της ΕΜΕΑ, ποσοστό που σίγουρα κινείται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στο μεταξύ, οι αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες το τρίτο τρίμηνο επωφελήθηκαν από τη ζήτηση την εποχιακή ζήτηση και αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση.

Από τα στοιχεία της Canalys για το 3ο τρίμηνο του 2019 προκύπτει ότι η Ιαπωνία εξακολούθησε να είναι ξεκάθαρα μιας αναπτυσσόμενη αγορά για τον κλάδο των PCs, με τη ζήτηση να αυξάνεται και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020. Επιπλέον, η Ιαπωνία αναμένεται να αυξήσει το φόρο κατανάλωσης από 8% σε 10% τον Οκτώβριο του 2019, γεγονός που επιταχύνει τα χρονοδιαγράμματα ανανέωσης σε ολόκληρη τη χώρα, αυξάνοντας τις πωλήσεις υπολογιστών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.