ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ρόλος των επιχειρήσεων τεχνολογίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό

09:10 - 27 Νοε 2019 | Τεχνολογία
Ο ρόλος των επιχειρήσεων τεχνολογίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού καλούνται να ακολουθήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Σε αυτήν την προσπάθεια, πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι εταιρείες με αντικείμενο την τεχνολογία και την καινοτομία.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) είναι ένας από τους εκπροσώπους αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου και στοχεύει να μετεξελιχθεί σε έναν φορέα που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, συμμετέχοντας πιο ενεργά σε πρωτοβουλίες καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα, έχει καταρτίσει ένα στρατηγικό πλάνο, το οποίο βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Πρώτος πυλώνας είναι η εξωστρέφεια. Ο Σύνδεσμος, άλλωστε, συμμετέχει τα τελευταία χρόνια σε επιχειρηματικές αποστολές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Παράλληλα, επιδιώκεται η παρουσία σε κλαδικές εκθέσεις άλλων επιχειρησιακών τομέων, με στόχο την ευρύτερη συνεννόηση και συνεργασία.

Δεύτερος πυλώνας είναι η συνέργεια μεταξύ των μελών του και οι κοινές δράσεις, υπό την έννοια ενός οικοσυστήματος. Αυτό συνεπάγεται σε vertical (κάθετες) συμφωνίες - συνεργασίες σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα logistics, η υγεία.

Τρίτος πυλώνας είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις είτε σε επίπεδο marketing και social awareness, είτε σε επίπεδο παροχής συμβουλών προς την Πολιτεία. Με άλλα λόγια, στόχος είναι η ανάληψη του ρόλου των digital transformators και innovators στο επιχειρείν, με άμεση συμμετοχή και δράση στο φάσμα της καινοτομίας. Αυτό, όπως εξηγεί ο ΣΕΚΕΕ, απαιτεί δουλειά και προσπάθεια από όλα τα μέλη.

Η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στη χώρα μας υπάρχει επαρκές και ικανό ανθρώπινο δυναμικό και οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν το «στοίχημα» του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται το κλίμα είναι πλέον διαφορετικό και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα δε δημιουργεί πλέον αρνητικά vibes, αντιθέτως έχει ιστορίες να πει, ενώ υπάρχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και το ανθρώπινο κεφάλαιο, γεγονός που προκαλεί και αυτοπεποίθηση στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα.

Η πρόσφατη παρουσία του ΣΕΚΕΕ στις ΗΠΑ ανέδειξε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μία απαιτητική αγορά, όπως αυτή και παράλληλα, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Outbound Innovation
  • Inbound Innovation
  • Outsourcing
  • Business expansion

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΕ, ο πρόεδρός του, Παντελής Αγγελίδης τόνισε, από το βήμα του 21ου Συνεδρίου Infocom World: «Σε έναν κόσμο που αναπτύσσεται ταχύτατα ως αποτέλεσμα ανατρεπτικών τεχνολογιών, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία ευκαιρία. Μία ευκαιρία που απαγορεύεται να χαθεί. Η τεχνογνωσία της χώρας είναι επαρκής. Αυτό που καλούμαστε να δείξουμε είναι αποφασιστικότητα και συνεργατικότητα. Ο ΣΕΚΕΕ παίρνει την πρωτοβουλία να μετεξελιχθεί ο ίδιος και να ανοίξει το διάλογο ώστε οι εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας της χώρας να συμβάλουν στις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της».

Γιώργος Γεωργίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.