• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

9 στις 10 εταιρείες «τρέχουν» project ψηφιακού μετασχηματισμού

14:42 - 20 Δεκ 2019 | Τεχνολογία
Σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού κινείται η ελληνική επιχειρηματική σκηνή, που εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή με όλο και πιο επιταχυνόμενο ρυθμό. Η πλειονότητα των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων, 90% το 2019 αυξημένο σε σχέση με το 82% του 2018, δηλώνει ότι η εταιρεία τους “τρέχει” κάποιο project ψηφιακού μετασχηματισμού. Σύμφωνα με τους ίδιους, κατά μέσο όρο, αυτά τα projects υλοποιούνται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όπως προκύπτει από το ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital, το οποίο καταγράφει τις απόψεις των στελεχών των επιχειρήσεων πάνω στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αυξημένο εμφανίζεται και το ποσοστό των εταιρειών, που εστιάζουν στην ψηφιακή καινοτομία (54% το 2019, 49% το 2018). Ωστόσο, στην ερώτηση για το ποιο τμήμα είναι υπεύθυνο για τα projects ψηφιακού μετασχηματισμού, οι απαντήσεις είναι αρκετά μοιρασμένες.

Το 36,5% διαθέτει κάποιο τμήμα με τις λέξεις “Digital” ή “Innovation” στον τίτλο του, ενώ 30,8% δηλώνει ότι τον ρόλο αυτό διαθέτει ο CEO, η ανώτερη διοίκηση ή κάποιο τμήμα σχετικό με το business development. Ένα επιπρόσθετο 21% φαίνεται πως αναθέτει αυτό το έργο στα τμήματα IT/Operations.

Στο μεταξύ η έρευνα δείχνει ότι το 2018, η “αντίσταση στην αλλαγή” εμφανιζόταν ως το νούμερο ένα εμπόδιο στον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας εταιρείας. Το 2019, η “ανάγκη για νέες δεξιότητες” καταλαμβάνει την πρώτη θέση, αποδεικνύοντας πως όλοι πλέον αναγνωρίζουν τη σημασία της επανεκπαίδευσης του προσωπικού. Το ίδιο αποδεικνύεται και από το υψηλό ποσοστό όσων απάντησαν πως η εταιρεία τους παρέχει κάποιου είδους εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης (70,59%). 

Σωστή κατεύθυνση
Συνολικά, η έρευνα διαπιστώνει, σύμφωνα με το sepe.gr, ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, πλέον, αναγνωρίζουν την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα πως γνωρίζουν και ποια είναι τα απαραίτητα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα δημοσιεύεται στο εκτενές report, που δημιούργησε το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

“Στον δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι διεξάγονται έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, υπάρχουν καθυστερήσεις, που σχετίζονται με την έλλειψη γνώσης, τους περιορισμένους πόρους και τη γραφειοκρατία. Όλο και περισσότεροι δήμοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες τους, συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Καινοτομίας. Ωστόσο, ο ρυθμός υλοποίησης δεν είναι ο αναμενόμενος»”, διαπιστώνει το εν λόγω report.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, η ανάλυση διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. Ωστόσο, μόνο το 50,8% των εταιρειών έχει δημιουργήσει ένα Τμήμα Ψηφιακών Μετασχηματισμών ή Καινοτομίας.

Στο μεταξύ, μόνο το 36,1% των εργοδοτών πιστεύει ότι η νοοτροπία των εργαζομένων είναι ικανοποιητική και υποστηρικτική, όσον αφορά τις επερχόμενες αλλαγές. Ως αποτέλεσμα, η αντίσταση στην αλλαγή θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση, που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman